nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nederlanders vaker te dik voor crematieovens

29 september 2010

Nadat dinsdag bekend werd dat een Franse vrouw mogelijk begraven moet worden omdat ze niet in een oven past heeft het AD de Nederlandse situatie uitgezocht. Volgens de krant zijn overledenen in ons land steeds vaker zo dik dat ze niet passen in de oven van het crematorium van hun keuze.

Zo’n twee- tot driehonderd keer per jaar moeten nabestaanden uitwijken naar een van nieuwere crematoria in ons land. In het AD meldt Gijs Pelser, woordvoerder van Yarden, dat zijn organisatie hier jaarlijks vijftig tot honderd keer mee te maken heeft. Uitvaartorganisatie Yarden exploiteert twintig crematoria in Nederland. Pelser laat in het artikel weten dat Yarden beschikt over tien grotere ovens waar de uitvaart van zeer forse mensen wel kan plaats vinden. Het is wel mogelijk dat nabestaanden moeten uitwijken naar een ander crematorium dan ze hadden gewenst.

In Nederland zijn de meeste crematoria nog niet toegerust voor overledenen met een fors overgewicht. Ovenbouwer Facultatieve Technologies bouwt sinds vijf jaar naast de reguliere ovens ook grotere ovens. Maar crematoria kunnen die investering niet van de ene op de andere dag doen, laat bestuursvoorzitter Henry Keizer weten in het AD. De grotere ovens van Facultatieve Technologies zijn 15 centimeter breder dan de reguliere ovens. Deze afmeting moet voor de komende jaren genoeg zijn volgens Keizer. Wanneer de ovens nog breder worden gemaakt verbruiken ze ook veel meer energie.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >