nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nederlander als euthanasietoerist

7 februari 2006


Tientallen Nederlanders regelen hun gewenste hulp bij zelfdoding door zich aan te sluiten bij Dignitas, een Zwitserse ‘zelfmoordkliniek’.

Volgens Ludwig Minelli, directeur van Dignitas, is het aantal Nederlanders met een euthanasiecontract in Zürich explosief gestegen. De afgelopen jaren groeide dit aantal uit van twee naar 150. Dignitas geeft haar leden, als het moment daar is, op recept een drankje met een dodelijke barbituraat.
De kliniek trekt vooral mensen uit landen waar euthanasie verboden is. Er melden zich volgens Minelli ook steeds meer Nederlanders omdat artsen meer terughoudend zouden zijn geworden om euthanasie toe te passen of hulp bij zelfdoding te verlenen. Tegelijkertijd is de toepassing van palliatieve sedatie drastisch in bekendheid (onder artsen èn de massa) toegenomen. Door een patiënt te sederen wordt zijn bewustzijn uitgeschakeld. De zieke wordt in een diepe slaap gebracht. Nog onlangs heeft de artsenfederatie KNMG in een richtlijn vastgesteld dat dit normaal medisch handelen is. Artsen zouden liever voor sedatie kiezen dan voor euthanasie, omdat dat laatste een heleboel (administratieve) rompslomp met zich meebrengt. Sinds 1999 is het aantal meldingen van euthanasie gedaald. Door de euthanasiewet was juist een stijging verwacht.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >