nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nederland neemt afscheid van eeuwenoude uitvaarttradities

Juist ouderen klaar met droevige muziek en zwarte kleding

30 november 2016

Inwoners van Nederland zeggen eeuwenoude uitvaarttradities vaarwel. Dit blijkt uit Afscheidsmonitor van Yarden. Het liefst nemen ze afscheid van zwarte/donkere kleding (39%), droevige muziek (34%), koffie met cake (33%) en de rij bij het condoleren (33%). Opvallend is dat vooral 60-plussers droevige muziek en donkere kleding graag zien verdwijnen. Jongeren steken de doodskist en uitvaartdienst graag in een modern jasje. Nog niet heel Nederland breekt met tradities. Bijna een kwart (24%) wil de huidige uitvaarttradities in ere houden.

Meer vrolijkheid en kleur

Meer dan de helft van de mensen geeft aan het stemmige zwart en grijs van de rouwkleding en -kaart liever te vervangen voor gekleurde varianten. Wanneer men voor de keuze staat, wil een ruime meerderheid liever een borrel dan koffie met cake en liever vrolijke muziek dan droevige muziek. Vooral ouderen zien droevige muziek (48%) en zwarte kleding (60%) het liefst verdwijnen. Wel kiezen ouderen vaker voor een meer traditionele uitvaartvorm, zoals een ingetogen uitvaart en een afscheidsdienst in een kerk of crematorium. Terwijl jongeren vaker dan ouderen afwijken van de traditionele kist en uitvaartdienst. Jongeren willen vaker een groots, feestelijk afscheid, een persoonlijke kist, een biologisch afbreekbare kist en begraven worden in de natuur.

Steunbetuiging blijft traditioneel

De digitalisering van de samenleving krijgt nog weinig vat op uitvaarttradities. Steun betuigen aan nabestaanden doet 71% nog steeds door een kaart te sturen tegenover 9% die dit doet op social media of op een speciale website. Ook plaatst men liever een foto van de overledene bij de kist (41%) dan een filmpje te tonen over de overledene (32%).

Afscheid op maat

Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging bij Yarden: ‘De Afscheidsmonitor toont de grote variatie in uitvaartwensen en -tradities. De traditionele uitvaart is op zijn retour en veel consumenten willen tradities graag verruilen voor hun persoonlijke afscheidswensen. Tegelijkertijd wil één op de vier de uitvaarttradities in ere houden. Om ervoor te zorgen dat het afscheid past bij ieders persoonlijke wensen, is het nodig dat mensen hun uitvaartwensen bespreken met hun naasten en vastleggen. Dat draagt bij aan een goed afscheid en helpt mensen verder.’

Yarden Afscheidsmonitor

Yarden doet twee keer per jaar onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar trends en ontwikkelingen op het gebied van verlies, afscheid, uitvaart, herinneren en rouw. Met de Afscheidsmonitor probeert Yarden zo goed mogelijk inzicht te verkrijgen in maatschappelijke ontwikkelingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder 750 respondenten door marktonderzoekbureau PanelWizard.

Over Yarden

Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 9 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt. Voor meer informatie: www.yarden.nl.

Reageer op dit artikel

Reacties:


1 december 2016 om 14:51

Annet van der Reijd-Gerretsen

Heel goed, denk dat het heel positief is dat nabestaanden het afscheid op hun eigen persoonlijke manier regelen met al hun specifieke wensen. Als uitvaartfotografe bij Maxanel merk ik echter nog vaak, dat fotografie niet wordt genoemd door de uitvaartverzorger wanneer er een afscheid geregeld wordt. Dat is echt een gemiste kans. Nog te vaak spreek ik nabestaanden, bijvoorbeeld op een beurs, die in tranen vertellen niet van de mogelijkheid van fotografie te hebben geweten tijdens hun te regelen uitvaart. Dan komt doorgaans de opmerking "had ik het maar geweten....." En dat terwijl een liefdevolle, rescectvolle uitvaartreportage zo'n grote bijdrage levert bij hun verwerkingsproces. Laten we er van leren en het in ieder geval aanbieden, zodat nabestaanden de keuze hebben.


1 december 2016 om 13:25

Wim Koning

Correct, en wat te denken van het vervoer. We zijn toch zo bezig met co2 reductie, laten we dan ook de fiets nemen. De rouwbakfiets wel te verstaan want dan wordt je uitvaart pas echt bijzonder en kun je in leven zeggen dat je gestorven nog een bijdrage hebt geleverd aan het milieu !


Uw reactie op dit artikel

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn