nieuws

Facultatieve
Sponsors

NCRV Dokument Het recht om te sterven

Documentaire NCRV

15 juli 2006

NCRV Dokument Het recht om te sterven
Maandag 21 augustus 2006
Nederland 1, circa 23.00 uur

NCRV Dokument Het recht om te sterven – hulp bij zelfdoding in Zwitserland

NCRV Dokument Het recht om te sterven
Maandag 21 augustus 2006
Nederland 1, circa 23.00 uurNCRV Dokument Het recht om te sterven – hulp bij zelfdoding in Zwitserland

Volgens de Nederlandse wetgeving is het strafbaar om hulp te bieden bij zelfdoding. In Zwitserland is de regelgeving op het eerste gezicht hetzelfde. Volgens artikel 115 van het Zwitserse Wetboek van Strafrecht is “iemand die uit eigenbelang een ander tot zelfdoding overhaalt of daarbij helpt strafbaar.” De Zwitserse vrijwilligersorganisatie EXIT draaide, twintig jaar geleden, deze redenering om. Want als er geen eigenbelang in het spel is, mag je iemand dus wel helpen bij een zelfgewilde beëindiging van het leven. Zo is Zwitserland het enige land ter wereld dat hulp bij zelfdoding toestaat.

Bij EXIT zijn meer dan tienduizend leden aangesloten, variërend in de leeftijd van 21 tot 103 jaar. De criteria om in aanmerking te komen voor hulp zijn streng: er moet sprake zijn van handelingsbekwaamheid, van een herhaald verzoek om hulp, en van een ongeneeslijke ziekte die gepaard gaat met veel pijn. Bovendien moet de hulpvrager het Zwitserse staatsburgerschap bezitten en al geruime tijd lid zijn van EXIT. Met de strenge criteria wil EXIT voorkomen dat mensen bij een ‘dipje’ of in geval van depressiviteit om hulp vragen bij zelfdoding.

EXIT werkt met vrijwilligers, mensen die vanuit een menselijke motivatie handelen. De vraag naar hulp is groot en de vrijwilligers kunnen de vraag nauwelijks aan. De criteria worden echter streng gehanteerd. Een bejaard echtpaar dat graag samen wil overlijden omdat één van hen ernstig ziek is, wordt resoluut afgewezen. Mensen die te laat komen met hun verzoek kloppen ook tevergeefs aan bij EXIT. Want zoals de voorzitter zegt: “Je kunt je huis niet meer verzekeren als het al in brand staat.”

Marianne en Denise werken als vrijwilliger bij EXIT. Ze vinden dat ieder mens het recht heeft om op waardige wijze te sterven. De hulp die zij bieden beschouwen zij als de meest ultieme daad van menselijkheid. Ze bouwen een intieme band op met hun patiënten; ze troosten en stellen ze gerust. Uiteindelijk komt het moment waarop afscheid genomen moet worden. Als de dodelijke barbituraten worden ingeschonken en het glas tot op de bodem wordt leeggedronken.

Oorspronkelijke titel: EXIT – Le droit de mourir
Regisseur: Fernand Melgar
Producent : Les Productions JMH
Nederlandse nabewerking : Nousjka Thomas
Eindredactie NCRV: Jelle Peter de RuiterNoot voor de redactie:
Voor meer informatie/digitaal beeldmateriaal/zichtkopie kunt u contact opnemen met NCRV PR & Voorlichting, Matthijs de Bruijn, 035-6719049

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >