nieuws

Facultatieve
Sponsors

NCRV-debat over euthanasie op 31 mei

18 mei 2005

Op 31 mei aanstaande organiseert de NCRV een discussie-avond over euthanasie in het AKN-gebouw in Hilversum. Directe aanleiding voor het debat is het onlangs gepubliceerde zwartboek over de euthanasiepraktijk in Nederland en de spraakmakende documentaireserie “Regie over eigen leven en sterven” die de NCRV uitzendt in juni. Uit onderzoek van de regering is gebleken dat 60 procent van alle euthanasieverzoeken in ons land niet worden ingewilligd. Bij 15 procent van de verzoeken waren artsen niet bereid tot hulp bij levensbeëindiging omdat niet aan alle zorgvuldigheidseisen zou zijn voldaan. En bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde komen dagelijks signalen binnen dat artsen onder euthanasieverzoeken proberen uit te komen.

Volgens de artsenorganisatie KNMG is euthanasie geen recht van de patiënt, maar moeten arts èn patiënt samen de regie voeren over het sterven. Maar de Patiënten Consumenten Federatie is veel stelliger: het behoort juist toe aan de keuzevrijheid van de patiënt. Maar word je als patiënt nog wel in staat gesteld keuzes te maken en beslissingen te nemen als je ongeneeslijk ziek bent? Wie is nu eigenlijk de baas over het leven en sterven; de patiënt of de arts? Artsen, beleidsmedewerkers, politici en nabestaanden zullen met elkaar in debat gaan over de euthanasiepraktijk in Nederland. Te gast zijn onder meer Joep Douma (oncoloog ziekenhuis Rijnstate), Iris van Bennekom (directeur Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie), Peter Holland (voorzitter KNMG) en Rob Jonquière (directeur Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde).

Het NCRV-debat op 31 mei wordt gehouden in het AKN-gebouw, ’s-Gravelandseweg 80 te Hilversum, vanaf 20:00 uur. Het debat is gratis toegankelijk. Belangstellenden moeten zich vooraf aanmelden via telefoonnummer 0900-0215 (25cpm) of via www.ncrv.nl/activiteiten.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >