nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nazorg NS na ongeval of zelfdoding op het spoor

25 maart 2014

Een ongeval of zelfdoding op het spoor is voor zowel nabestaanden als NS-medewerkers een heel traumatische ervaring. De afdeling Concernveiligheid van Nederlandse Spoorwegen biedt deze mensen nazorg. Stafmedewerker Nazorg Cobi Nijhuis vertelt hoe dit traject bij NS is geregeld en hoe dit kan bijdragen aan een goede verwerking bij nabestaanden en personeel. Op woensdag 9 april 2014 geeft Cobi Nijhuis een lezing in Yarden Uitvaartcentrum en Crematorium Ölandhorst in Lelystad.

Tijdens deze presentatie vertelt zij over spoorsuïcides in Nederland en wie er bij betrokken zijn. Ook geeft zij aan de hand van praktijkvoorbeelden inzicht in hoe NS de nazorg voor zowel nabestaanden als het personeel heeft geregeld.

Delen van ervaringen
In de vele gesprekken die Nijhuis met nabestaanden voerde, heeft zij ervaren dat nabestaanden vaak allerlei vragen hebben rondom het overlijden. Daarom biedt zij tijdens deze lezing veel ruimte om deze vragen te stellen en eigen ervaringen te delen. Zowel het praten over als het delen van ervaringen kan bijdragen aan een goede verwerking en kan het schuld- of schaamtegevoel bij de nabestaanden verminderen. Daarnaast besteedt Nijhuis aandacht aan het feit dat nabestaanden bij een aanrijding op het spoor vaak geen afscheid kunnen nemen van hun dierbare. Daarbij gaat zij dieper in op de vraag wat dat voor hen betekent en of het rouwproces hierdoor extra wordt belast.

Over de spreker
Cobi Nijhuis is stafmedewerker Nazorg, afdeling Concernveiligheid van Nederlandse Spoorwegen. In 2012 schreef zij voor NS, samen met Jacob van Wielink, een handreiking bij verlies en rouw op het werk. Als gecertificeerd rouwbegeleider (met therapeutische aantekening) en op basis van uitgebreide ervaring, geeft zij (in samenwerking met HRM- en P&O-afdelingen) advies aan medewerkers die te maken krijgen met verlies. Naast haar werk bij NS heeft Nijhuis een eigen praktijk voor levensvragen en verliesbegeleiding.

Datum en locatie
Deze presentatie wordt aangeboden door www.yarden.nl en vindt plaats op woensdag 9 april 2014 in Yarden Uitvaartcentrum en Crematorium Ölandhorst in Lelystad van 19.30 uur tot ca. 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. Bezoekers dienen zich vooraf aan te melden bij voorkeur via de website www.yarden.nl/aanmelden of anders telefonisch via 088 927 3284. De toegang is gratis!

Reageer op dit artikel

Reacties:


22 februari 2020 om 12:58

Barbara Hesp

Vanmorgen werd ik verrast met een boeket, mooie bloemen, geweldig! Mijn herstel van de val in de trein is ingezet, 6 weken arm in het gips. Bedankt voor de goede hulp van de conducteur en medewerkers van de Spoorwegpolitie! Groet Barbara Hesp


9 augustus 2019 om 12:19

Inge Pauw-Bartels

2 augustus 2019 ben ik niet goed geworden in een restaurantje in de stationshal Utrecht. Er werd hulp geboden door een NS BHV'er, hele attente man (dank daarvoor) Vervolgens ben ik met een ambulance naar het UMC te Utrecht gebracht. Nu een week later, gaat het gelukkig weer redelijk goed. Afgelopen week heb ik een persoonlijke kaart (hand geschreven) ontvangen van Cobi Nijhuis (NS Nazorg) Wat een mooi gebaar, was er ontroerd van. Cobi wil je heel hartelijk danken, doet een mens goed. Echt fantastisch dat NS/ProRail en met name Cobi van Nazorg aandacht schenken aan vervelende, emotionele en trieste gebeurtenissen.
Lieve groet, Inge


24 september 2018 om 20:12

L Harsveld

Na het vreselijke bakfiets-ongeval in Oss waarbij 4 kinderen overleden, heb ik NS gebeld met mijn getuigenis. Ik werd heel goed opgevangen en kon daarna goed verder. Ik ken heel wat conducteurs en machinisten en weet ook van hún hoe geweldig de nazorg is: eenmaal werkend bij NS wil je niet meer weg zeggen zij. Fijn dat er nog organisaties zijn die echt hart voor de medemens heeft in de breedste zin van het woord.


30 april 2018 om 13:34

Erik van haselen

Hierbij wil ik de NS Nazorg, mevr Cobi Nijhuis, heel hartelijk bedanken voor de goede zorg en attente kaart, na mijn val op 13 april op station Holland Spoor en de zorg is mij verleend opstation Rotterdan Centaal. Inmiddels gaat het weer goed met mij. Hartelijke groet .


9 januari 2018 om 11:24

I.De Smedt

Wel wat laat misschien maar ben nu pas in staat ( geestelijk en lichamelijk )te reageren.
17 november 2017 maakte ik een flinke val op het Station Eindhoven met gelukkig niet al te nadelige gevolgen. Wat ik achteraf vernomen heb dat de directe zorg van het dan aanwezig personeel geweldig was( was zelf buiten bewust ).
Ik wilde met deze eenieder bedanken, vooral voor mooie bos bloemen, waar ik heel emotioneel van werd. DANK DANK DANK

I.De Smedt


Uw reactie op dit artikel