nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV) en Instituut voor Psychotrauma (IVP) starten een doorlopende internet-enquête voor slachtoffers.

Slachtoffers aan het woord; nieuw omvangrijk onderzoek psychische gevolgen ingrijpende gebeurtenis.

15 juli 2004

Het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV) en het Instituut voor Psychotrauma (IVP) starten vanaf 15 juli een onderzoek naar de psychische gevolgen van een schokkende en ingrijpende gebeurtenis. Alle mensen die zelf ooit slachtoffer zijn geworden van agressie, geweld, een inbraak, (verkeers)ongeval of een andere ingrijpende gebeurtenis, worden opgeroepen aan de enquête deel te nemen. Zij kunnen deze via de website www.nadeschok.nl invullen. Het NFGV en het IVP verwachten door dit onderzoek meer zicht te krijgen op de psychische gevolgen en de wijze waarop de omgeving reageert op slachtoffers en wat slachtoffers nodig hebben. De eerste uitkomsten van het onderzoek worden op 11 oktober gepresenteerd tijdens de Nationale Dag Geestelijke Volksgezondheid 2004.

Ieder jaar wordt 20 tot 30 procent van de bevolking geconfronteerd met een schokkende, ingrijpende of zelfs levensbedreigende gebeurtenis als een verkeersongeluk, een inbraak, een brand, een overval met geweld, een aanranding en de plotselinge dood van een dierbare. De ene keer in de thuissituatie, de andere keer op het werk of op straat. Voor de mensen die zoiets meemaken is het een onverwachte gebeurtenis die hun leven (tijdelijk) ernstig ontwricht. Slachtoffers raken in de war en kunnen allerlei psychische problemen krijgen zoals angstgevoelens, schuldgevoelens, slaapproblemen, concentratieproblemen, depressie en in het ergste geval ontwikkelen ze een Posttraumatische stress-stoornis (PTSS).

Enquête
In de enquête die via de website www.nadeschok.nl is in te vullen, wordt onder andere gevraagd wat de schokkende gebeurtenis inhield, hoeveel spanning of stress deze gebeurtenis opriep, hoe het contact met hulpverleners is verlopen, welke steun men heeft ontvangen of juist heeft gemist, welke zaken in de gedachten (steeds) terugkeren en welke adviezen men heeft voor mensen die een schokkende gebeurtenis meemaken. De enquête onderscheidt zich van andere enquêtes onder slachtoffers omdat expliciet en uitgebreid wordt gevraagd naar de reactie en houding van mensen in de directe omgeving. In deze enquête komen slachtoffers vooral zelf aan het woord om zodoende lessen te kunnen trekken uit hun ervaringen.

Het NFGV en het IVP verwachten met deze enquête onder andere meer zicht te krijgen op de wijze waarop de omgeving (partner, kinderen, familie, vrienden en collega’s) reageert en welke rol de omgeving speelt of kan spelen in het herstelproces.
Tijdens de Nationale Dag Geestelijke Volksgezondheid (11 oktober 2004) zullen mensen in de directe omgeving worden gestimuleerd meer begrip te hebben voor de psychische gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis.

Het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV) organiseert deze 8e Nationale Dag samen met organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg en patiënten- en familieorganisaties. Op en rond 11 oktober worden overal in het land publieksactiviteiten gehouden. Via actietelefoonnummer 0900 - 1450 (Korrelatie) en de website www.nadeschok.nl kan het publiek reageren en meer informatie aanvragen.

De Nationale Dag wordt georganiseerd door het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (NFGV) in samenwerking met het Ministerie van VWS, Korrelatie, GGZ-Nederland, LSP/Trimbos-instituut, Stichting Pandora, ZonMw, Cliëntenbond en Labyrint- In Persperctief. Dit jaar zijn verder Slachtofferhulp Nederland en Instituut voor Psychotrauma actief betrokken bij de organisatie.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >