nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nabestaandencafé op eerste kerstdag

8 december 2022


Foto: Edwin Butter

Begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster organiseert elke laatste zondag van de maand een bijeenkomst voor nabestaanden. Zo ook op eerste kerstdag.

Twaalf jaar geleden vond voor het eerst een nabestaandencafé plaats in café Roosenburgh op de begraafplaats. De zondag is gekozen omdat die dag lang kan duren als je iemand hebt verloren. De bijeenkomsten zijn laagdrempelig. Het maakt niet uit hoe lang je rouwt. Iedereen is welkom. Jeanine Okkerse en Mariek van Diemen begeleiden de bijeenkomsten. Zij hebben zich gespecialiseerd in rouw en verliesverwerking met hun bedrijfje ‘ZandErover?’.

Okkerse: ‘Bij begraafplaats De Nieuwe Ooster leefde de wens iets te organiseren voor nabestaanden. De medewerkers van de begraafplaats merkten dat veel nabestaanden behoefte hebben aan het delen van hun ervaringen. Toen is een plek gecreëerd waar nabestaanden elkaar kunnen treffen. Een van mijn mooiste herinneringen in al die jaren zijn de woorden van een weduwnaar die regelmatig bij ons kwam op de zondag. Hij zei: “Ik heb mijn vrouw nu verinnerlijkt en hierdoor ben ik nooit alleen, ze is altijd bij me. Dat heb ik hier geleerd.” Als ik aan die woorden denk krijg ik nog altijd kippenvel.’


Foto: Edwin Butter

Van Diemen: ‘Het vraagt moed voor nabestaanden om te komen maar als ze eenmaal de eerste stap hebben gezet, komen veel mensen terug. Je bent tot niets verplicht. We houden het met opzet licht. Mensen geven elkaar tips, er is herkenning en erkenning en er wordt zeker ook gelachen. Het is geen praatgroep maar er ontstaan vriendschappen en mensen steunen elkaar, ook buiten de bijeenkomsten. We willen mensen graag iets meegeven en letten op hoe ze weggaan. Als we zien dat iemand het nodig heeft geven we informatie over andere mogelijkheden op gebied van rouwverwerking.’

Elke zondag komt een ander thema aan bod. De kerstbijeenkomst heeft als thema ‘Waar sta je en waar wil je naartoe?’. Dat gaat aan de hand van een imaginair landschap, dat op een speelse manier uitdaagt een stapje verder te denken. Morgen is het verdriet er nog steeds, maar de kleur zal anders zijn.

Op de bijeenkomst van 29 januari 2023 deelt gastspreker en verhalenverteller Dini Peters van de Troostwerkplaats haar ervaringen. Zij verloor onverwacht haar man. Als ervaringsdeskundige kent zij de zoektocht van nabestaanden en de helende kracht van verhalen.

Het nabestaanden café is elke laatste zondag van de maand van 11.00 uur tot 13.00 uur, café Roosenburgh, Kruislaan 126. Inloop vanaf 10.45 uur. Na aanvang sluiten de deuren. Fijn als u zich even aanmeldt via: m.smeding@amsterdam.nl of 06-40233541, maar u mag ook gewoon binnenlopen.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Amsterdam op www.begrafenis-amsterdam.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >