nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nabestaandenbijeenkomst ‘Lieverd, ik mis je zo’ op 24 september jl groot succes

28 september 2009

Op Begraafplaats St. Laurentius in Rotterdam vond donderdagavond 24 september de nabestaandenbijeenkomst ‘Lieverd, ik mis je zo’ plaats. Meer dan 70 nabestaanden van overleden kinderen woonden de bijeenkomst bij.

Het kinderhof was zo verwaarloosd, dat herinrichting noodzakelijk werd. Een jaar geleden tekende landschapsarchitecte Ada Wille een nieuwe inrichting binnen de grenzen van het bestaande kinderhof. De Rotterdamse kunstenares Petra Laaper ontwierp drie kunstwerken, die het nieuwe kinderhof een esthetische en emotionele meerwaarde zullen geven. Op de herinneringswand van veelkleurig keramiek komen de namen van de kinderen, die in het verzamelgraf worden herbegraven. Een drempel zal de toegang tot het hofje markeren en in het midden komt een op de ouderwetse draaimolen geïnspireerde bank. In de centrale spiraal van de draaibank zal de tekst ‘Ik mis je, tot ziens’ worden geschreven.

De nabestaanden van de kindergraven, die zullen verdwijnen, moeten na de herinrichting hun eigen plek missen. Ook jaren na het overlijden is dat vaak nog heel moeilijk. Tijdens de bijeenkomst was er onder begeleiding van verliescounselor Anne-Marie Vermaat alle aandacht voor de gedeelde ervaringen van de aanwezigen, maar ook over de individuele beleving en verwerking van het verlies.

De begeleiding van Anne-Marie had een bijzondere dimensie. Ook zij verloor een kind en ook haar Bart werd op St. Laurentius begraven.

Komende maanden zal het kinderhof een metamorfose ondergaan. Tijdens de opening zal de herinneringswand met de kindernamen worden onthuld. Moge dit een troost zijn voor de nabestaanden.