nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nabestaanden kiezen bij gebrek aan geld voor crematie

9 mei 2014

Nabestaanden laten hun overleden dierbare steeds vaker cremeren omdat ze zich geen begrafenis kunnen veroorloven. Deze trend zal alleen maar verder doorzetten doordat de gemeentelijke grafkosten maar blijven stijgen, dat meldt Metronieuws.

Metro meldt dat begraven gemiddeld ruim 2000 euro kost en een crematie gemiddeld 1200 euro. Dat is bijna de helft minder. DELA stelde eerder al vast dat de grafkosten in 2013 met gemiddeld 4 % zijn toegenomen. DELA woordvoerder Martin Kersbergen zegt in Metronieuws dat het extra verdrietig is wanneer mensen hun overleden dierbare moeten laten cremeren uit kostenoverweging.

SGP en ChristenUnie riepen minister Plasterk eerder op om gemeenten aan te spreken op de hoge grafkosten. De minister heeft echter laten weten dat het aan de gemeentes zelf is om de prijzen te bepalen.

Belgiƫ
DELA wijst naar de situatie in Belgiƫ waar het veel beter is geregeld. Onze zuiderburen hoeven geen grafrechten te kopen. De grafrechten zouden bij de lokale lasten moeten horen omdat een begraafplaats een functie heeft in de gemeenschap. Er zijn ook andere landen waar de overheid er voor zorgt dat begraven voor iedereen een betaalbare optie blijft.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE