nieuws

Facultatieve
Sponsors

Monuta presenteert jaarcijfers 2019

Stabiele solvabiliteit en oog voor veranderende klantbehoeften

30 april 2020

Monuta, uitvaartverzorger en -verzekeraar, is in 2019 gestart met de implementatie van de herijkte strategische koers voor de komende jaren. De strategische koers is gericht op continuïteit en kwaliteit. Monuta wil, ook voor de lange termijn, in staat zijn om de hoogste kwaliteit dienstverlening in het afscheidsdomein aan haar klanten te bieden. Ook nu, tijdens de coronacrisis, beweegt het uitvaartbedrijf binnen haar standaard mee met de klantbehoeften.

“In 2019 hebben we ingezet op kwaliteit van onze dienstverlening. Dat doen we onder anderen door onze mensen ontzettend goed op te leiden. Wederom zijn er 17 uitvaartverzorgers voor de NaVU-opleiding geslaagd. Een intensief traject van zowel een praktisch opleidingsprogramma van Monuta gekoppeld aan het theoretisch NaVU-examen. Om continue ontwikkeling mogelijk te maken voor alle uitvaartverzorgers hebben wij in 2019 een uitgebreid PE-programma opgezet. Verder is er een nieuw verzekeringsproduct ontwikkeld dat meer keuzevrijheid biedt aan klanten en verhoogde duurzaamheid teweegbrengt. Er is daarnaast veel aandacht besteed aan de financiële duurzaamheid van onze verzekeringsportefeuille in deze tijden van dalende rentes. Dit heeft geleid tot een stabiele en gestegen solvabiliteit,” zegt Quinten Fraai, CEO van Monuta.

Strategische koers

In 2019 is de implementatie gestart van een nieuwe strategische koers. De marktomstandigheden en klantbehoeften in de uitvaartbranche veranderen enorm en Monuta verandert hierin mee. Zowel op het gebied van afscheid nemen, als op het gebied van het financieel mogelijk maken van de uitvaart.

“Ook nu, in de coronacrisis, blijven we er alles aan doen om voor iedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk te maken. Daarbij ondersteunen we nabestaanden door hen de best mogelijke begeleiding te geven en, ondanks de genomen maatregelen van de overheid, een mooi en persoonlijk afscheid te organiseren. Speciaal daarvoor hebben wij op zeer korte termijn diverse vormen van nieuwe dienstverlening ontwikkeld voor onze klanten, zoals de drive through condoléance. Wij vergeten ook onze medewerkers niet. Zij werken thuis waar dat kan en voorzien onze uitvaartverzorgers van richtlijnen, inspiratie en mentale en praktische ondersteuning. Alles om ervoor te zorgen dat wij onze dienstverlening op de Monuta manier kunnen blijven verzorgen en de kwaliteit ook in deze moeilijke periode gewaarborgd blijft,” aldus Fraai.

Uitvaartverzorging

Monuta heeft in 2019 meer dan 14.000 uitvaarten en meer dan 8.700 crematies verzorgd. Om de rust en ruimte te creëren voor uitvaartverzorgers en onze klanten is in 2019 verder gewerkt aan goed uitgelijnde operationele processen. Klanttevredenheid is de graadmeter voor kwaliteit. Daarom meet Monuta het hele jaar door hoe klanten de dienstverlening ervaren. Monuta uitvaartverzorgers krijgen gemiddeld een 8,9.

Financieel mogelijk maken

We maken voor meer dan 1,6 miljoen verzekerden in Nederland en Duitsland de uitvaart financieel mogelijk met uitvaartverzekeringen. Monuta gaat hierdoor langdurende verbintenissen met haar klanten aan. Het marktaandeel nieuwe productie in Nederland van Monuta is met 39 procent hoog en stabiel gebleven, net als de totale markt voor nieuwe uitvaartverzekeringen. In 2019 is een nieuw soort eigentijdse natura uitvaartverzekering ontwikkeld om mee te bewegen met veranderende klantwensen en de realiteit van de financiële markten.

Solvabiliteit

Een belangrijk speerpunt van Monuta is een degelijke financiële gezondheid en continuïteit om onze lange termijn beloftes na te kunnen komen. Dit betekent dat Monuta zorgt voor een blijvende financieel gezonde balans. Dit wordt onder andere gereflecteerd in een solvabiliteit die in 2019 is gestegen naar 168 procent (+6), ondanks de gedaalde rentestanden.

In de afgelopen jaren heeft Monuta actief gewerkt aan een goede afdekking van het renterisico voor de bestaande verzekeringsportefeuille, zodat de balans er goed voor staat ondanks de recente rentedalingen. Dit heeft er toe geleid dat de waarde van Monuta’s beleggingen meesteeg met de economische waarde van haar verplichtingen. Zo bleef de solvabiliteit gezond. Deze rentedalingen hadden echter geen effect op de boekhoudkundige waarde van de verzekeringsverplichtingen, zodat het financieel resultaat in zeer positieve zin werd beïnvloed. Een boekhoudkundig effect dat ontstaat door goede afdekking van het renterisico, waardoor het financieel resultaat voor belastingen en na resultaat deelnemingen uitkwam op € 245,8 miljoen positief.

Het operationele resultaat (dit is het resultaat voor belastingen, exclusief koersresultaten van beleggingen, herwaardering van vastgoed en eenmalige lasten) bedroeg in 2019 € 9,5 miljoen, een stijging van € 6,2 miljoen vergeleken met 2018.

Bekijk hier het volledige Monuta Jaarverslag 2019.

Over Monuta

Monuta is sinds 1923 specialist op het gebied van afscheid en beschikt inmiddels over ruim honderd uitvaartverzorgers verspreid over heel Nederland. Meer dan 1,6 miljoen mensen in Nederland en Duitsland zijn bij Monuta verzekerd. Monuta regelt uitvaarten, sluit uitvaartverzekeringen af en is een partner voor het bespreken en vastleggen van uitvaartwensen. Meer informatie is te vinden op www.monuta.nl.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE