nieuws

Facultatieve
Sponsors

Monuta en Belastingdienst ondertekenen convenant Horizontaal Toezicht

2 juli 2014

Maandag 30 juni hebben Monuta en de Belastingdienst het convenant Horizontaal Toezicht ondertekend. Met horizontaal toezicht wil de Belastingdienst samenwerking veel meer centraal zetten. Normaliter controleert de Belastingdienst een aangifte achteraf. Met deze nieuwe aanpak worden er echter afspraken gemaakt tussen de Belastingdienst en de belastingplichtige en worden zaken van tevoren afgestemd, waardoor veel controles achteraf overbodig worden.

Dit nieuwe handhavingsbeleid gaat uit van wederzijds vertrouwen, begrip en transparantie. Monuta laat zien dat de organisatie haar fiscale processen en risico’s beheerst en stemt van te voren af waar nodig. Dit heeft tot gevolg dat de Belastingdienst niet achteraf hoeft te controleren en beide partijen sneller, accurater en efficiënter kunnen werken zonder verrassingen achteraf. Samenwerken staat dus centraal: ieder vanuit zijn eigen rol, maar wel gericht op een goede uitvoering van de belastingwetten. Op een efficiënte manier én op een manier waarbij de belastingplichtige weet waar hij aan toe is.

De Belastingdienst sluit individuele convenanten met zeer grote en middelgrote ondernemingen. In deze convenanten worden afspraken gemaakt over de wijze en intensiteit van het toezicht. Hiervoor wordt gekeken naar de fiscale beheersing binnen de onderneming, het zogenaamde Tax Control Framework (TCF). Een TCF zorgt ervoor dat de fiscale risico’s van een bedrijf bekend zijn en beheerst worden. Een TCF wordt niet alleen door de fiscale afdeling van een organisatie gebruikt, het maakt integraal onderdeel uit van het Business of Internal Control Framework van een bedrijf. Het omvat onder andere het beleid, overzicht en de indeling van fiscale verantwoordelijkheden, interne procedures/processen en beheersmaatregelen.

René Collé, directeur Financiën bij Monuta: “Wij zijn blij met het convenant inzake Horizontaal Toezicht. Op deze manier kunnen wij op een professionele manier samenwerken met de Belastingdienst. De kwaliteit en efficiency van de aangifteprocessen kunnen hierdoor nog verder toenemen. Daarnaast is dit convenant een bewijs dat we de processen bij Monuta goed onder controle hebben.”

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >