nieuws

Facultatieve
Sponsors

Monument voor overleden kinderen in de tuin van het crematorium in Tilburg

8 april 2010


Tilburg, maart 2010 - Het verlies van een kind is een enorm tragische ervaring. In de tuin van het crematorium in Tilburg is er binnenkort een plek om te herdenken voor ouders, broertjes, zusjes en andere familieleden. Een plek om te herinneren in de geborgenheid en bescherming van de natuur. Omarmd door de beukenhaag, in stilte en even weg uit het zicht.

Crematorium voor Tilburg en omstreken biedt nu de mogelijkheid aan ouders om zich te onttrekken aan de drukte van de dag en stil te staan bij hun verlies. Het monument voor overleden kinderen is uniek voor iedere ouder die te maken heeft gehad met het verlies van een kind. Een zeer ingrijpende gebeurtenis in het leven waarin ouders geconfronteerd worden met een groot verdriet. Bij het verlies van een kindje krijgen ouders ook vaak te maken met het ziekenhuis. In Tilburg zijn dat het Twee Stedenziekenhuis en het St. Elisabeth ziekenhuis. Het crematorium is dan ook nauw verbonden met beide ziekenhuizen en speciaal met het gedenkmonument “de vlinderboom”, deze staat in het stiltecentrum van het St. Elisabeth ziekenhuis. De kinderen die geboren worden bij een zwangerschap tot 24 weken en overlijden, zijn niet verplicht tot aangifte bij de gemeente. Voor deze kinderen is er nauwelijks een plek voor de ouders om naar toe te gaan. Aangezien de crematie en de verstrooiing van de as van deze kinderen plaats vindt bij het crematorium is het monument óók voor deze kinderen bedoeld. Op donderdagmiddag 15 april willen we het monument voor overleden kinderen onthullen. De onthulling wordt gedaan door Ine van den Heuvel. Moeder van Tim. Tim is kort na de geboorte overleden. De ouders van Tim weten als geen ander hoe het is als er geen plek is om naar toe te gaan. De ervaringen van ouders leren ons wat er werkelijk belangrijk is om te kunnen rouwen.
Het monument is ontworpen en gemaakt door Isabelle Roskam, kunstenaar, Nico Muller Jabüsch, smederij. Het gedicht is van Franka Muller Jabüsch, allen afkomstig uit Oisterwijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE