nieuws

Facultatieve
Sponsors

Mobiele euthanasieteams vanaf 1 maart aan het werk

7 februari 2012

Vanaf 1 maart gaan zes gespecialiseerde teams euthanasie toepassen bij mensen thuis. Het team bestaat uit een arts en een verpleegkundige die zullen handelen volgens de criteria die onder de euthanasiewet vallen, dat meldt het AD.

De mensen die geholpen worden zijn onder andere mensen van wie de eigen arts geen gehoor wilde geven aan de wens tot sterven. De levenseinde kliniek verwacht per jaar ongeveer 1000 aanvragen te krijgen. Mensen zullen overigens niet zomaar worden geholpen want alle patiënten moeten een langdurige intakeprocedure doorlopen. Tijdens die intake zullen artsen beoordelen of de wenst tot euthanasie vrijwillig en weloverwogen is. Daarnaast wordt er gekeken of er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

Dementerenden en psychiatrische patiënten
Tot nu toe worden in de praktijk vooral kankerpatiënten die zijn uitbehandeld geholpen. Maar volgens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde kunnen ook beginnend dementerenden en chronisch psychiatrische patiënten een beroep doen op de euthanasiewet. Artsenfederatie KNMG is minder enthousiast over het mobiele euthanasieteam. Volgens hen is er een vertrouwensband nodig tussen patiënt en arts om tot een weloverwogen besluit te kunnen komen. De KNMG betwijfelt of het mobiele team een stervenswens wel echt zorgvuldig kan beoordelen.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE