nieuws

Facultatieve
Sponsors

‘Misdadigers en hun uitvaart’ in Yarden Crematorium en Begraafplaats Nieuw Eykenduynen

De dader ligt op het kerkhof

17 januari 2007

Op dinsdag 30 januari houdt historicus Leon Bok de lezing ‘Misdadigers en hun uitvaart door de tijd heen’ in Yarden Crematorium en Begraafplaats Nieuw Eykenduynen, Kamperfoeliestraat 2-A in Den Haag. De presentatie duurt van 20.00 tot 21.45 uur. Bok staat niet alleen stil bij de wijze waarop veroordeelden ter dood werden gebracht, ook besteedt hij aandacht aan hun begraafplaats. Die achtergrond is vaak onderbelicht gebleven. Aan de hand van een audiovisuele presentatie loopt Bok door de funeraire geschiedenis van Nederland. De historicus werkte mee aan de Teleac-serie ‘Begraven en Begraafplaatsen’ en schreef diverse boeken over uitvaartcultuur.

Gevangenpoort
Bok gaat onder meer in op veenlijken en de begrafenissen van bijvoorbeeld de Leidse gifmengster (Goeie Mie) en Anton Mussert. Leon Bok: ‘Ook is er aandacht voor Den Haag. Hier zetelde het dorpsbestuur en het gewestelijke bestuur, onder de graaf van Holland. Voor de rechtspraak en het opsluiten van gevangen waren meerdere plaatsen beschikbaar. De meest bekende is wel de Gevangenpoort waar ooit rijke, politieke gevangenen werden opgesloten. De bekendste van hen is Cornelis de Witt. Tevens laat ik zien hoe tegenwoordig wordt omgegaan met in de gevangenis gestorven misdadigers.’

Reserveren
Teamleider Alexandra Howard: ‘We proberen het thema dood en uitvaart altijd vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. De wijze waarop vroeger met doden werd omgegaan was nogal anders dan tegenwoordig. De houding van de maatschappij tegenover veroordeelden veranderde. In de loop der tijd kwam er meer respect en aandacht voor de laatste rustplaats van gestraften.’ Yarden Crematorium en Begraafplaats Nieuw Eykenduynen ontvangt met koffie/thee/fris. Halverwege de avond is er een pauze. De toegang is vrij, maar reserveren is noodzakelijk: telefoon 070 325 8396 .

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >