nieuws

Facultatieve
Sponsors

Minister wil meerdere methodes lijkbezorging toestaan

18 januari 2019


Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken

  • Meerdere methodes lichaamsbezorging toegestaan
  • Geen maand meer wachten op de as
  • Geen 36 uur wachten op begraven of cremeren

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil resomeren gaan toestaan en mogelijk ook andere nieuwe manieren van lichaamsbezorging. Het uitgangspunt van de nieuwe wet, die rond de zomer van 2020 door de minister wordt ingediend, lijkt te zijn dat mensen meer keuzes krijgen.

Voorwaarde voor nieuwe methodes is wel dat ze niet extra milieubelastend zijn. Daarnaast moeten ze ook wenselijk en maatschappelijk aanvaardbaar zijn. De minister wil de regels rond het thema uitvaart moderner maken omdat ze vindt dat de huidige Wet op de lijkbezorging niet meer aansluit bij de wensen die mensen tegenwoordig hebben. Bij alle aanpassingen geldt dat iedereen zelf de vrijheid moet hebben om keuzes te maken.

Sneller begraven en cremeren

Voor joden en moslims is het belangrijk dat overledenen zo snel mogelijk worden begraven. De minister wil deze geloofsgroepen tegemoet komen door het makkelijker te maken om een overledene sneller te begraven dan de 36-uurs regel die nu geldt

Geen maand meer wachten op de as

In Nederland moeten nabestaanden nu nog een maand wachten voordat ze de as van hun overleden dierbare kunnen ophalen. De minister wil deze oude regel aanpassen en zorgen dat de as sneller meegegeven kan worden. Het is nog niet duidelijk of de minister straks zal voorstellen dat de as al op de dag van de crematie meegegeven mag worden.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >