nieuws

Facultatieve
Sponsors

Mini-symposium Allerzielen Alom Kunst tot gedenken

6 maart 2008

De doden niet verzwijgen maar vieren om wie ze waren en wat ze te vertellen hebben

UITNODIGING

In het najaar van 2007 heeft op vijf begraaf- en gedenkplaatsen in Noord-Holland het kunstproject Allerzielen Alom plaatsgevonden. De begraafplaatsen waren gastvrij en sfeervol ingericht met licht, vuur en kunst. In een voortraject hebben nabestaanden zich kunnen voorbereiden om op persoonlijke wijze rond het graf hun dierbaren te gedenken samen met familie en vrienden. Voor bezoekers waren er ook gelegenheden gecreëerd om hun doden te vieren.

Een groot aantal bezoekers is hierop afgekomen en hun reacties waren heel positief. De vraag om herhaling is groot. Het succes schept verantwoordelijkheid. Hoe gaan wij met deze behoefte om?
Daarom nodigen wij u graag uit voor het

MINI-SYMPOSIUM
ALLERZIELEN ALOM
KUNST TOT GEDENKEN

Donderdag 3 APRIL 2008 MEERTENS INSTITUUT AMSTERDAM aanvang 13:30 uur

“Kan de beeldende kunst het eeuwenoude Allerzielen losmaken van de religie”
“Wat vormt de essentie van Allerzielen Alom en hoe overdraagbaar is dit”

Op het mini-symposium in het Meertens Instituut te Amsterdam presenteren onderzoekers van de Faculteit Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit te Nijmegen de resultaten van hun onderzoek naar de ervaringen van bezoekers van Allerzielen Alom. Zij buigen zich samen met een panel van (ervarings)deskundigen over de vragen die bij het onderzoek naar de reacties op kunstproject Allerzielen Alom op vijf begraaf- en gedenkplaatsen in Noord-Holland naar voren zijn gekomen. Ida van der Lee presenteert haar bevindingen van Allerzielen Alom aan de hand van beeldmateriaal. De publicatie “Allerzielen Alom, kunst tot gedenken” wordt op feestelijke wijze overhandigd aan een moedige nabestaande.

Sprekers en panelleden: Prof.Dr. Gerard Rooijakkers (dagvoorzitter, onderzoeker Meertens Instituut) Dr. Thomas Quartier (docent rituele studies Radboud Universiteit), Dr. Erik de Maaker (visueel antropoloog Universiteit Leiden), Ida van der Lee (beeldend kunstenaar), drs. Ko Schuurman (liturgist bisdom Haarlem), Dorien de Bruijne (locatiemanager Yarden crematorium Schagerkogge), Gijsje Theunissen (Charon-bij-Afscheid).
Aanvang
13:30 uur, het duurt tot circa 17.00 uur
Locatie
Meertens Instituut, Johan Muyskenweg 25, 1090 GG Amsterdam T 020-4628500
Aanmelden
U kunt zich tot 10 maart aanmelden bij
Kristel van de Sanden, Projectbureau Zaanstreek kristel@pbzaanstreek.nl T 075-7710129
(vol is vol, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar)

Dit symposium en de publicatie kwamen mede tot stand door het Mondriaan Fonds.

Allerzielen Alom is een project van Ida van der Lee (www.idavanderlee) in samenwerking met Projectbureau Zaanstreek, Kunst en Cultuur Noord-Holland, Kunstenaars & Co en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE