nieuws

Facultatieve
Sponsors

Minder obducties is zorgelijk

14 april 2014

In twintig jaar is het aantal obducties met 60% afgenomen De daling is onderzocht door het VPRO-programma Argos. De Nederlandse Vereniging voor Pathologie vindt deze enorme daling zorgelijk, dat meldt de NOS.

Op dit moment wordt in minder dan 3% van de overledenen inwendig onderzocht. In totaal ging het om 3.785 obducties in 2013 tegen 9.811 in 1993. Obducties kunnen helpen om te achterhalen hoe het ziekteproces van is verlopen. Daarnaast kan het aantonen of artsen de juiste diagnose hebben gesteld en de beste behandeling hebben gegeven.

De Nederlandse Vereniging voor Pathologie vindt dat obductie noodzakelijk blijft. Een recent onderzoek zou hebben aangetoond dat bij obducties blijkt dat artsen in 1 op de 4 gevallen iets over het hoofd hebben gezien. In maar liefst 23,4 % van de gevallen is de verkeerde diagnose gesteld.

De belangrijkste oorzaak voor de afname is de intreding van de MRI-scan. Artsen denken daardoor vaak precies te weten hoe het ziekteproces en de behandeling van een patiënt verloopt. Een andere oorzaak is het feit dat nabestaanden minder vaak toestemming geven voor een inwendig onderzoek als iemand al is overleden. Daarnaast wordt de obductie niet vergoed door de zorgverzekeraar omdat patiënt toch al dood is. Ziekenhuizen hebben voor dit soort onderzoeken een algemene pot, maar die potten zijn in de afgelopen jaren steeds leger geraakt.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >