nieuws

Facultatieve
Sponsors

Militaire eer op Klaprozendag op De Nieuwe Ooster

31 oktober 2015


Militaire eer voor gesneuvelde geallieerden op De Nieuwe Ooster. (Foto: Edwin Butter)

In Amsterdam liggen buitenlandse militairen begraven die op Nederlands grondgebied sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De omgekomen geallieerden worden zaterdagochtend 7 november herdacht op de gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Elk jaar wordt op Remembrance Day, ofwel Klaprozendag stilgestaan bij het ereveld van 323 begraven militairen uit Engeland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Canada. De herdenking op De Nieuwe Ooster wordt georganiseerd door The Royal Air Forces Association.

Zaterdag 7 november worden officiƫle delegaties uit verschillende landen verwacht, afgevaardigden van het gemeente- en stadsdeel bestuur en een Erepeloton van het Voormalig Verzet Nederland. Kinderen van The British School of Amsterdam leggen bloemen tijdens de plechtigheid. Het publiek is welkom, ook na afloop wanneer in het Aulagebouw koffie wordt geschonken en bezoekers met elkaar kunnen napraten.

Het symbool van Remembrance Day is de klaproos, in het Engels: poppy. De herdenkingsplechtigheid is begonnen na de Eerste Wereldoorlog toen veel geallieerde soldaten sneuvelden in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen. Een Canadese arts schreef er een gedicht over en in Engeland werden klaprozen verkocht om geld in te zamelen voor getraumatiseerde militairen die de oorlog overleefden. De traditie van Poppy Day is na de Tweede Wereldoorlog voortgezet.

De herdenking begint aanstaande zaterdag om 11.00 uur, het publiek is welkom vanaf 10.30 uur op De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126, Amsterdam. Bereikbaar per OV met tramlijn 9 en buslijnen 40, 41 en 136.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >