Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Memento: ‘beelden met een eigen verhaal’

donderdag 13 november 2006

Van vrijdag 17 november 2006. tot zaterdag 31 maart 2007 laat Uitvaartwinkel Terra Nova in een tentoonstelling het werk zien van kunstenaars, die zijn aangesloten bij de Stichting Memento Gedenkbeelden. De expositie geeft op een aansprekende manier een indruk hoe persoonlijke gedenkbeelden tot stand komen.

Steeds vaker zoeken mensen voor de laatste rustplaats een gedenkteken dat in sfeer en uitvoering een persoonlijke herinnering vormt. De Stichting Memento Gedenkbeelden werd in 1991 opgericht en bestaat uit een twintigtal kunstenaars. Het bijzondere aan Memento is de persoonlijke aanpak. Naast hun vrije werk hebben de kunstenaars zich toegelegd op gedenkbeelden, zoals grafbeelden of urnen, die een plaats krijgen op de begraafplaats, in de tuin of binnenshuis. Iedere kunstenaar hanteert daarbij een eigen materiaal en beeldtaal. Samen met de nabestaanden wordt gezocht naar de beste vertaling van hun wensen, ideeën en herinneringen; de totstandkoming is vaak een intensief proces. Zo ontstaan er unieke kunstwerken met een persoonlijk verhaal.

Sinds de oprichting van Memento heeft de grafkunst in Nederland een grote ontwikkeling doorgemaakt en zijn er veel nieuwe mogelijkheden voor gedenken ontstaan. Memento heeft daarin geen onbelangrijke rol gespeeld. Inmiddels hebben de kunstenaars enkele honderden gedenkbeelden gerealiseerd, verspreid over heel Nederland. Op de website www.memento-gedenkbeelden.nl zijn daar verschillende voorbeelden van te zien.

In het decor van een historische begraafplaats staan enkele eigentijdse grafbeelden op ware grootte geëxposeerd. Foto’s met documentatie en een grote reeks ontwerpen op kleine schaal geven de bezoeker een indruk van het proces dat is vooraf gegaan aan de in opdracht gerealiseerde gedenkbeelden. Bovendien zijn er enkele nieuwe, bijzondere urnen te zien.

Terra Nova is gevestigd in de Nachtegaalstraat 65 in Utrecht, telefoon 030-2333456.
De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder