nieuws

Facultatieve
Sponsors

Meeste aula’s crematoria kunnen live streamen

16 maart 2020

Nu er door het coronavirus weinig mensen aanwezig kunnen zijn bij een uitvaartplechtigheid worden steeds meer plechtigheden live uitgezonden. Veel aula’s beschikken standaard over streaming faciliteiten. Daar wordt sinds vorige week veel gebruik van gemaakt.

‘Normaal wordt het niet heel vaak gebruikt. Meestal alleen als er familieleden in andere werelddelen wonen of iemand met een gebroken been in het ziekenhuis ligt’, vertelt Wilco Plaggenborg van crematorium en begraafplaatsen Amersfoort (CBA Amersfoort).

Nu biedt deze techniek uitkomst en wordt er al veel gebruik van gemaakt. Er kijken volgens Plaggenborg gemiddeld tussen de 25-30 mensen op afstand mee naar de plechtigheden. CBA Amersfoort biedt het streamen van uitvaarten standaard kosteloos aan.

De maatregelen hebben veel impact, maar zeker in een rouwperiode voor nabestaanden die nu aanpassingen moeten doen in het regelen van een uitvaart. We vinden het fijn dat we live-uitvaart nu breed kunnen aanbieden in deze toch onzekere tijden. Onze dienstverlening blijven we zo goed mogelijk op peil houden voor de families die van onze locatie gebruik maken.

Begraven en cremeren zonder nabestaanden

Het zwartste scenario is volgens Plaggenborg dat er door het coronavirus alleen nog technische crematies kunnen plaatsvinden of begrafenissen zonder aanwezigheid van nabestaanden. ‘Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM, de GGD en kijken hoe de branche ermee omgaat. Begraven en cremeren blijft gegarandeerd, maar de vorm waarin is een vraagteken.’

Reageer op dit artikel

Reacties:


20 maart 2020 om 8:26

Paul N

Ik begrijp dat mensen afscheid willen nemen. Maar ik snap niet dat er geadviseerd wordt om zoveel mogelijk sociale contacten te vermijden, terwijl het tóch kan dat er nog steeds samenkomsten tot 30 mensen gehouden worden. Erg tegenstrijdig en hoe verdrietig ook: dit is in de huidige situatie toch gevaarlijk en niet houdbaar!? Ookal houden we rekening met 1,5 meter: lieve mensen denk om elkaar en stop ook met dit soort plechtigheden!🙏


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE