nieuws

Facultatieve
Sponsors

Meer dan een half miljoen subsidie voor Museum Tot Zover

AFK stimuleert innovatief museum in ‘dode hoek’ van Amsterdam Oost

4 augustus 2020


Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is ook in 2021-24 opgenomen in het Amsterdamse Kunstenplan. Het museum over de dood ontvangt in deze periode jaarlijks € 135.000 aan subsidie voor artistieke activiteiten, het aantrekken van meer bezoekers en verdere aandacht voor diversiteit en inclusie.

Er heerst een uitgelaten sfeer in het kleine museum op begraafplaats De Nieuwe Ooster. Zeker in tijden van corona-onzekerheid is deze erkenning van het AFK een belangrijke steun in de rug. In het subsidiebesluit wordt het museum geloofd omdat deze de zwaarte van de thematiek draaglijk weet te houden door dit te verbinden aan het leven en de liefde. De beoordelingscommissie vindt dat het museum er steeds opnieuw in slaagt “om de dood te belichten op een manier die ontroert, relativeert, confronteert en aan het denken zet.”

Ambitieuze plannen

De commissie roemt ook de structurele aandacht voor culturele diversiteit van het museum. Zo werkt het museum samen met gastcurator Richard Kofi aan een innovatieve tentoonstelling over de huidige Afro-

Surinaamse verhouding tot de dood. Daarnaast werkt het museum hard aan het verder online openbaar brengen van haar collectie, ook in het Engels. De ontwikkeling als kenniscentrum zet zich bovendien voort, met een breed scala aan lezingen, workshops, symposia en andere events.

Belang voor de stad

De commissie is ook positief over de verbinding van het museum met de stad. Tot Zover geeft reuring aan het wat stillere deel van Amsterdam Oost en biedt culturele diepgang aan bezoekers van begraafplaats De Nieuwe Ooster. Directeur Guus Sluiter is opgelucht door de voorzetting van de gemeentelijke subsidie: “Dit is altijd een waanzinnig spannend moment. Fijn dat er ruimte is voor plekken zoals wij die een moeilijk bespreekbaar onderwerp creatief aanvliegen. Bezoek aan Tot Zover heeft een hoge impact op bezoekers, ook dat wordt gewaardeerd.” Toch heeft Sluiter een dubbel gevoel. “Je ziet dat te weinig budget is voor cultuur, waardoor geweldige instellingen nu zonder subsidie zitten. Wij voelen erg met hun mee.”

Nu te zien in Museum Tot Zover

Naast de vaste presentatie is nu de expositie Eat Love Die te bezichtigen op vrijdagen, zaterdagen en zondagen. Deze ontroerende tentoonstelling door Roos van Geffen over vergankelijkheid, sensualiteit & de dood is ook online te bekijken: op de website van Tot Zover staat een gratis virtual tour waarin je over de begraafplaats en door het museum wandelt.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Amsterdam op www.begrafenis-amsterdam.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >