nieuws

Facultatieve
Sponsors

Mag dat: de as van een overleden dierbare verstrooien in Zoetermeer?

3 maart 2022

Mag dat: de as van een overleden dierbare verstrooien in Zoetermeer? Dat is de vraag die vandaag behandelt wordt op de informatieve lokale site Indebuurt, regio Zoetermeer.

Na de crematie blijft de as minimaal 1 maand in de algemene nis van het crematorium. Dat is wettelijk verplicht. Na een maand hebben nabestaanden de keuze: de as ophalen, laten bijzetten in een urnenmuur of laten verstrooien. Maar mag je overal maar de as verstrooien in Zoetermeer?

Op de begraafplaats aan de Hoflaan in het Buytenpark is er na de uitvaart in Zoetermeer van alles mogelijk:
- verstrooien van de as op een strooiveld met een speciale asverstrooischaal
- bijplaatsen van de urn in de urnentuin
Na verstrooiing kan er een gedenkplaatje worden geplaatst op een van de gedenkzuilen.

Maar wat nou als je de as na de uitvaart zelf wilt verstrooien in Zoetermeer? Jeanette Janssen van Uitvaartzorg Jeanette in Zoetermeer geeft antwoord: "De as mag je verstrooien in de eigen tuin. Soms kiezen mensen voor het verstrooien van de as op een bijzondere plek. Dan heb je altijd toestemming van de eigenaar van de grond nodig!"

Volgens de website van de Gemeente Zoetermeer mag je overal op openbaar terrein de as verstrooien, bv het Westerpark, bij het water in recreatiegebied Noord Aa of het Buytenpark: op deze openbare plekken is het dus toegestaan. Wel wordt aanbevolen rekening te houden met omstanders en tijdens het verstrooien geen overlast te veroorzaken.

Voor meer vragen over een uitvaart in Zoetermeer kunt u contact opnemen met Jeanette Jansen-Pot van Uitvaartzorg Jeanette. Telefoon: 079 - 82 00 383

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Zoetermeer op www.uitvaart-zoetermeer.nl.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >