nieuws

Facultatieve
Sponsors

Maandelijkse toename aantal lichte balsemingen

DELA: “In 2011 verwachten we meer dan 1.000 overledenen te balsemen”

18 oktober 2010


Eindhoven, 18 oktober 2010 - Steeds meer mensen kiezen ervoor na hun dood licht gebalsemd te worden. De nieuwe manier van opbaren van het lichaam, die officieel pas sinds 1 januari 2010 in Nederland is toegestaan, lijkt een nieuwe trend te worden. DELA heeft inmiddels ruim 300 lichte balsemingen uitgevoerd en constateert een snel groeiende behoefte.

Dankzij lichte balseming kan de overledene langer mooi opgebaard worden. Zelfs uiterlijke kenmerken van ziekte verdwijnen in de meeste gevallen. Het maakt het laatste afscheid aangenamer en helpt nabestaanden fijne herinneringen aan een dierbare te bewaren.

Ruud Frische, manager Crematoria en Uitvaartcentra DELA: “Lichte balseming zorgt ervoor dat het lichaam van de overledene mooier kan worden opgebaard tot aan de dag van de uitvaart. Dit maakt het voor nabestaanden mogelijk om op een heel vertrouwde manier afscheid te nemen. Ook voor kinderen is het vertrouwder. Zij zien het bekende gezicht van hun opa of oma terug. Bovendien is aanraking van het lichaam prettiger omdat het lichaam niet gekoeld hoeft te worden. Het laatste beeld en de laatste aanraking zijn toch ook herinneringen die mensen hun leven lang met zich meedragen. Lichte balseming kan bij iedereen worden uitgevoerd. De jongste gebalsemde overledene was 13 dagen oud en de oudste was 100 jaar.”

Prognose 2010 en 2011: sterke toename aantal balsemingen
Het aantal balsemingen dat dit jaar is uitgevoerd ligt ver boven verwachting van DELA en de vraag blijft stijgen. Waren het er in januari nog 10 in de maand, in september werden 50 balsemingen uitgevoerd. Frische: “We zijn best verrast over de snelle maandelijkse toename sinds balseming in Nederland officieel is toegestaan. Op dit moment zijn er bij DELA vijf mensen actief die het balsemen kunnen uitvoeren. Twee mensen volgen een opleiding tot balsemer. Met de stijgende populariteit verwachten we in 2010 in totaal circa 400 balsemingen uit te gaan voeren. In 2011 denken we bij een doorzettende tendens meer dan 1.000 overledenen te balsemen.”


Over DELA
Zo’n 200 vestigingen, 1.700 medewerkers en meer dan 3 miljoen verzekerden maken de coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al bijna 75 jaar tegen een eerlijke prijs met repatriëring, opvang, begrafenis, crematie, nazorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is onze ambitie dat onze leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA heeft het Keurmerk Uitvaartzorg en het keurmerk Privacy Waarborg.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE