nieuws

Facultatieve
Sponsors

Lijkschouw zorgcentra vaak niet goed

10 november 2022

In zorgcentra worden overledenen vaak al gekoeld voordat de schouwarts is langs geweest. Verschillende uitvaartondernemers en uitvaartjurist mr. Van der Putten maken zich hier zorgen over. Doordat het vaak niet goed gaat met de lijkschouw in zorgcentra kunnen misdrijven en medische fouten onopgemerkt blijven.

Tussen het overlijden en de komst van de schouwarts zitten vaak enkele uren. Het komt vaak voor dat zorgpersoneel en familieleden (soms met een uitvaartondernemer) alvast bezig gaan met de laatste verzorging van de overledene. In het Reformatorisch Dagblad vertelt een zorgmedewerker dat in zijn zorgcentrum ’s nachts al overleden worden verzorgd voordat de lijkschouw is verricht. Hierbij worden volgens hem sporen uitgewist.

In het uitgebreide artikel op de website van het Reformatorisch Dagblad wordt uitgebreid stilgestaan bij de protocollen voor de lijkschouw in zorgcentra en hoe daar in de praktijk mee wordt omgegaan. Mr. Van der Putten vertelt in het interview dat veel uitvaartondernemers niet goed op de hoogte zijn van de regelgeving met betrekking tot de lijkschouw. Dat komt mede omdat er veel eenpitters actief zijn in de uitvaartbranche die niet altijd even goed weten wat wel en niet mag en waarom men bijvoorbeeld moet wachten met handelen tot de lijkschouw heeft plaatsgevonden. Alleen al het veranderen van de houding waarin de overledene ligt kan er voor zorgen dat een lijkschouwer niet ziet dat er bijvoorbeeld sprake is geweest van een misdrijf.

Lees het artikel op de website van het Reformatorisch Dagblad.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >