nieuws

Facultatieve
Sponsors

Lichte balseming binnenkort mogelijk bij In Pace DELA

Jannette Wendels ontvangt diploma op 17 september.

16 september 2008

Binnenkort wordt in de Wet op de lijkbezorging lichte balseming, ofwel thanatopraxie, toegestaan. Dit besluit is onlangs in Den Haag gevallen. Alleen de exacte datum moet nog worden vastgesteld. Met deze behandeling kunnen overledenen langer én mooier opgebaard worden. Hiermee helpt In Pace DELA de nabestaanden om mooie herinneringen aan een overleden dierbare te behouden. Direct vanaf de ingang van de wetswijziging is lichte balseming via In Pace DELA mogelijk. Jannette Wendels heeft haar diploma hiervoor behaald.

Zware opleidingen afgerond
In juni heeft uitvaartverzorgster Jannette Wendels van In Pace DELA de opleiding voor lichte balseming afgerond. Morgen zal ze haar diploma hiervoor ontvangen in Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover te Amsterdam. Samen met twee collega’s, één van moederorganisatie DELA en één van Goetzee DELA, volgde ze deze opleiding in Frankrijk, omdat dit in Nederland tot nu toe niet mogelijk was. De opleiding bestaat uit zowel theorie als praktijk. Jannette Wendels: ‘Ik vind het bijzonder om te zien wat de effecten zijn van lichte balseming. Dankzij het terugbrengen van de natuurlijke kleur van het lichaam helpen we hiermee mensen hun mooie herinneringen aan een overleden dierbare in stand te houden.’ Een praktisch voordeel is dat in de meeste gevallen géén koelinstallatie meer nodig is. Een overledene kan door lichte balseming langer opgebaard worden (tot tien dagen). Daarmee sluit In Pace DELA aan op een andere verwachte wetswijziging: namelijk een verruiming van de termijn waarbinnen een uitvaart moet plaatsvinden. Deze verschuift van vijf dagen naar vijf werkdagen.

De werking van lichte balseming
Bij lichte balseming is het doel van de behandeling de bacteriën in een lichaam tot tien dagen na overlijden te verdoven zodat het natuurlijk proces van ontbinding tijdelijk stopt. In Nederland is de normale balseming alleen toegestaan voor leden van het Koninklijk Huis en mensen die na overlijden naar hun vaderland gebracht worden. In de overige gevallen is het dus straks mogelijk om voor een lichte, tijdelijke balseming te kiezen. Ook tekenen van een eventuele ziekte verdwijnen of vervagen. De balsem is een vloeistof op basis van jodium die in het lichaam ingebracht wordt en de bacteriën in het lichaam tijdelijk verdoofd. De basis van deze vloeistof bestaat uit jodiumzouten.

Naast Jannette Wendels volgden twee andere medewerkers van DELA de opleiding tot thanatopracteur. DELA is daarmee straks de organisatie met het grootste aantal opgeleide thanatopracteurs in dienst. Hiermee kan ze een landelijke dekking garanderen. Andere uitvaartondernemingen kunnen de medewerkers inschakelen voor het uitvoeren van de lichte balseming.

Profiel In Pace DELA
In Pace DELA is een volledige dochter van DELA Uitvaartverzorging. De hoofdvestiging bevindt zich in Oldenzaal. In Pace DELA regelt en verzorgt per jaar gemiddeld 1.750 uitvaarten in Gelderland, Overijssel en de Achterhoek vanuit zeven vestigingen. Te weten Apeldoorn, Twello, Oldenzaal (twee vestigingen), Hengelo (twee vestigingen) en Groenlo. Met circa 140 gekwalificeerde medewerkers is In Pace DELA één van de toonaangevende uitvaartbedrijven in Oost Nederland. Ook is In Pace DELA in het bezit van het Keurmerk Uitvaartverzorging. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met gemiddeld een 9,2.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE