nieuws

Facultatieve
Sponsors

Lichaam Deense astronoom opgegraven

16 november 2010

Het lichaam van de in 1601 overleden astronoom Tycho Brahe is maandag opgegraven door een team van internationale onderzoekers, dat meldt Trouw. Het team wil uitzoeken of de bekende Deen is vermoord of dat hij destijds overleed aan de gevolgen van een blaasontsteking.

De astronoom is begraven in Praag. Hij verliet Denemarken nadat hij ruzie had gekregen met de Deense koning. Brahe heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontstaan van de vroegmoderne astronomie. Na zijn dood werd aangenomen dat hij overleed aan de gevolgen van een blaasontsteking. Volgens de overlevering zou hij deze hebben opgelopen omdat hij weigerde tijdens een receptie de etiquette te breken door naar het toilet te gaan.

In 1901 werd het lichaam ook al opgegraven, toen zijn enkele haren van zijn snor en hoofd bewaard. In 1996 werden deze haren onderzocht in Zweden. Dat onderzoek toonde een bijzonder hoge concentratie kwik aan. Sindsdien is de theorie ontstaan dat Brahe wel eens vermoord zou kunnen zijn. Door middel van CAT-scans op het lichaam wordt nu onderzocht wat de exacte doodsoorzaak is geweest.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE