nieuws

Facultatieve
Sponsors

Lezing over oud-Egyptische dodencultuur en moderne uitvaartdansen

Dinsdag 22 november NH Hotel Geldrop

20 november 2005


Al zolang er mensen zijn, zijn er rituelen om hen te ondersteunen en te helpen op bepaalde momenten in hun leven. Ook in het oude Egypte speelden rituelen een belangrijke rol.
Op dinsdag 22 november zal de heer Hans van Amstel een audiovisuele presentatie geven over de oude Egyptenaren. Hij beschrijft onder meer de vroegere Egyptische rituelen rondom de dood en gaat in op de recente ontwikkelingen rondom Toetanchamon, de kindfarao.
De oude Egyptenaren geloofden in een leven na de dood in de vorm van wedergeboorte in je eigen lichaam. Daarom was het voor de Egyptenaren van belang na het overlijden het lichaam te bewaren. Bezweringen en de techniek van mummificatie moesten het lichaam intact houden.

Adrienne Derks van Cocon, begeleiding bij afscheid, zal deze avond verhalen voorlezen over het Egypte in de oudheid. Deze verhalen zullen in dans uitgebeeld worden door Marileen Fabels.

Dansen bij een afscheid.
Hoewel het in Afrikaanse en Aziatische landen normale riten zijn, wordt bij Nederlandse uitvaarten niet gedanst. “Ongepast” is de heersende mening. Marileen Fabels uit Huizen denkt daar anders over. Met een dans geef je een persoonlijke tint en wat “lucht” aan een uitvaart. In haar persoonlijke leven maakte Marileen nogal wat uitvaarten mee, waaronder een aantal van jonge mensen. “Aan sommige uitvaarten werd een heel eigen vorm gegeven. Het zette me aan het denken over de manier waarop je van iemand afscheid kunt nemen”, vertelt ze.
Fabels is oorspronkelijk docente dansexpressie. Ze studeerde aan de Theaterschool van Amsterdam en werkte van 1987 tot 2000 als dansconsulent bij culturele centra. Toen ze op een gegeven moment de dood van zeer nabij meemaakte, haar danspartner uit haar studietijd en een goede vriend overleden, ging ze meer nadenken over de dood. En over uitvaarten. “Daar zou je toch meer mee kunnen doen, iets persoonlijks van maken. Mensen vertellen me iets over de overledene, geven me enkele foto’s en ik vorm zelf een beeld van die persoon. Vervolgens geef ik op mijn manier vorm aan de emotie en de indrukken die ik krijg. Ik doe dat door mijn manier van bewegen, rustig of snel, krachtig of zacht, en door de manier hoe ik de ruimte gebruik. Door te dansen.” Sommigen vinden het een raar idee. Dansen tijdens een uitvaart? Maar dat hangt natuurlijk helemaal af van de dansvorm en de muziek. “Het is nieuw, mensen moeten eraan wennen” zegt Fabels. “Maar het is een emotionele toevoeging aan een uitvaart.” Uitvaartdanseres Marileen Fabels zal deze avond op haar eigen manier laten zien hoe dans ook een ritueel kan uitbeelden.

De avond, die georganiseerd wordt door Van der Stappen Uitvaartverzorging en Yarden Vereniging rond het levenseinde, vindt plaats op dinsdag 22 november om 19.30 uur in het NH hotel, Bogardeind 219 te Geldrop. De toegang is gratis, reserveren – tijdens kantooruren – is gewenst: telefoon 040-2861383. Vanaf 19.00 uur worden belangstellenden met koffie en thee ontvangen. Halverwege de avond is er een koffiepauze.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE