nieuws

Facultatieve
Sponsors

Lezing: De dood komt steeds later

5 september 2016

Hoe houd je regie over je leven als je getroffen wordt door een dodelijke ziekte? Wie beslist er dan over de behandeling? Kun je weigeren om allerlei ingewikkelde behandelingen toe te passen? En wanneer stopt de behandeling als die zinloos is geworden? Kortom: hoe zorg je dat alles zo verloopt als jij wilt? In deze lezing biedt Doeke Post handvatten om de regie te behouden.

Op donderdagavond 15 september a.s. is prof.dr. Doeke Post te gast bij Yarden Crematorium en Uitvaartcentrum het Reestborgh in Meppel. Hij beschrijft hoe mensen door betere medische zorg en betere levensomstandigheden steeds ouder worden, maar dat dit wel gepaard gaat met veel meer chronische ziekten en vaak ook een langere, soms pijnlijke lijdensweg naar het einde. Hoe houd je dan nog regie over je leven? Aan de hand van concrete voorbeelden uit zijn vroegere huisartsenpraktijk geeft hij inzicht in de vraagstukken die zich kunnen voordoen als iemand wordt getroffen door een dodelijke ziekte. Hij informeert de aanwezigen uitgebreid over de euthanasiewet en bespreekt de mogelijkheden van een levenstestament en een wilsbeschikking. Ook wijst hij op de mogelijkheid van een behandelverbod en het aanstellen van een volmacht, voor het geval je zelf door coma of dementie niet meer in staat bent over je eigen leven te beslissen.

Voor oud én jong

Doeke Post benadrukt in zijn lezing het belang om al vroeg in het leven na te gaan denken over deze zaken en de eigen wil vast te leggen. Uit ervaring weet hij immers dat ook jonge mensen een dodelijke ziekte kunnen krijgen of in coma kunnen raken. Hij nodigt daarom uitdrukkelijk ook jonge mensen uit om de lezing bij te wonen. Na de pauze is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

Over de spreker

Prof.dr. Doeke Post was onder meer hoogleraar Sociale Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 verscheen zijn boek ‘De dood komt steeds later, het einde van het leven in discussie’.
Datum en locatie De lezing vindt plaats op donderdagavond 15 september a.s. in het Yarden Crematorium en Uitvaartcentrum het Reestborgh in Meppel en begint om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. En na afloop is er gelegenheid voor een drankje.
De toegang is gratis Bezoekers dienen zich vooraf aan te melden via de website www.yarden.nl/agenda. Daar vindt u ook meer informatie.

Yarden

Yarden Uitvaartorganisatie doet méér dan alleen het verzekeren en verzorgen van uitvaarten. Wij ondersteunen en inspireren mensen bij het organiseren van een afscheid dat past bij de overledene en diens nabestaanden. Want wij weten uit ervaring dat een goede manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom geven wij ook voorlichting over tal van zaken die spelen rondom het levenseinde. Wij komen op verzoek bij mensen thuis om samen met hen de uitvaartwensen voor later te bespreken en (helpen) vast te leggen. Ook bieden wij een breed scala aan activiteiten, variërend van voorlichtingsbijeenkomsten en rondleidingen door crematoria tot theater- en filmvoorstellingen. Met deze activiteiten wil Yarden het nadenken over de dood en het afscheid stimuleren, zodat mensen goed voorbereid en doordacht afscheid kunnen nemen van het leven. Tot slot ondersteunen we nabestaanden bij de rouwverwerking. Zo organiseren wij thema- en herdenkingsbijeenkomsten en bieden wij nazorggesprekken aan. Voor alle activiteiten per regio, zie www.yarden.nl/agenda.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE