nieuws

Facultatieve
Sponsors

Levendige handel in donorlichamen

10 december 2018

Het Amerikaanse Body Broker verdient veel geld met de handel in menselijke (donor)lichamen. Uit onderzoek van persbureau Reuters en Nieuwsuur blijkt dat ook Nederlandse ziekenhuizen gebruik maken van de diensten van dit bedrijf.

Het AMC in Amsterdam blijkt in de afgelopen jaren honderden hoofden gekocht te hebben bij Body Broker. Ook het Erasmus MC uit Rotterdam heeft lichaamsdelen gekocht bij hetzelfde bedrijf. Reuters en Nieuwsuur hebben ontdekt dat dit een zeer commerciële handel is waar veel geld in omgaat.

Het hoofd van de afdeling KNO van het AMC zegt dat zijn ziekenhuis hoofden nodig had. Het zou niet mogelijk zijn geweest om ze in een bepaalde kwaliteit en diepgevroren op te halen in Nederland. Daarom moest men wel uitwijken naar Amerika.

Inschrijvingsstop donoren in Nederland

Toch is het wel bijzonder dat verschillende Nederlandse anatomische instituten waar mensen hun lichaam kunnen doneren in de afgelopen jaren een inschrijvingsstop hadden voor donoren. Zo kunnen er op dit moment bijvoorbeeld geen nieuwe donoren meer worden ingeschreven in het UMC in Utrecht.

Het hoofd KNO van het AMC zegt bij Nieuwsuur dat het aantal hoofden dat hij nodig had (30 tot 50 per jaar) niet geleverd konden worden in Nederland. Je zou je kunnen gaan afvragen hoe het dan zit met de onderlinge afstemming tussen Nederlandse anatomische instituten. Hoe kan het dat men in Rotterdam en Amsterdam lichaamsdelen laat overvliegen uit Amerika terwijl er op diverse plekken in Nederland een inschrijvingsstop is?

Het AMC en het Erasmus MC kopen inmiddels geen lichaamsdelen meer bij de lichamenboeren uit Amerika die door Reuters en Nieuwsuur ‘omstreden’ worden genoemd.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE