Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Levende doodskist op Uitvaartfestival Zenderen

donderdag 23 maart 2023

Regelmatig maakt Natasja Kroese in haar werk als uitvaartbegeleider mee dat nabestaanden geen weet hebben van de wensen van een overledene. Het geeft rust wanneer wensen bekend zijn en zo wordt bepaalde keuzes maken ineens een stuk gemakkelijker. Tijdens het Uitvaartfestival dat ze op 26 maart in Zenderen organiseert, laat ze zien wat er allemaal mogelijk is rondom afscheid nemen en organiseren van een persoonlijke uitvaart.

Natasja wil de bezoeker vooral inspireren en het taboe op het praten over de dood doorbreken. “Het einde van je leven verdient net zoveel aandacht en voorbereiding als het begin,” vindt ze en met die gedachte organiseerde de ervaren uitvaartbegeleidster in 2019 haar eerste Uitvaartfestival. Voortbordurend op het succes van toen wordt nu de tweede editie georganiseerd op zondag 26 maart in De Zwanenhof in Zenderen.

Iedereen is uniek en zo hoort het afscheid ook te zijn

Binnen en buiten in de prachtige tuinen van De Zwanenhof maakt de bezoeker kennis met vele mogelijkheden rondom afscheid nemen, maar ook laten de talrijke standhouders zien wat er nog allemaal meer mogelijk is. “Want bij het organiseren van een uitvaart wordt steeds vaker gekeken naar hoe de overledene leefde, wat zijn of haar liefhebberijen waren en wat hij/zij belangrijk vond,” weet Natasja. Zo is er de Loop Living Cocoon, de levende doodskist, bekleed met mos en gemaakt van het ondergrondse netwerk van paddenstoelen. Deze wordt als essentiële voedingsstof weer opgenomen in de bodem als bron voor nieuw leven. Of Fair Coffins, een bedrijf dat duurzame uitvaartkisten maakt van kartonachtige platen en gerecycled biologisch afbreekbaar materiaal. Erg duurzaam. En duurzaamheid wil Natasja uitdragen in haar uitvaartonderneming en dus ook op het Uitvaartfestival. Verder is er van alles te zien, te vragen en te beleven op het gebied van rouwdrukwerk, natuurbegraven, kisten, wades, gedenkmonumenten, persoonlijke gedichten, bloemen, rouwvervoer op de fiets of met een oldtimer, zaken rondom nalatenschap, je laatste levensfase, overledenenzorg, rituele begeleiding, rouwen en asbestemming. Bezoekers die vragen hebben over hun uitvaartpolis kunnen deze meenemen en er wordt ter plekke een antwoord gegeven.

Betrokkenheid van de Oekraïense gemeenschap

Een barista maakt een heerlijk kopje koffie met lekkernijen die door de Oekraïense gemeenschap zijn gemaakt. “Echt fantastisch dat deze mensen zo betrokken willen zijn bij het festival en hun bijdrage leveren. Dat kan ik ontzettend waarderen,” zegt Natasja. Ook voor de stichtingen WensAmbulance en Twente tegen Kanker is een plekje op het Uitvaartfestival en ieder uur wordt er een interessante lezing gehouden. Verder stelt Alie van de Taboebalie met een knipoog taboes rondom de dood aan de kaak. De hele dag is er sfeervolle livemuziek van het duo ‘Ik koester jou’ en harpiste Emma Finkers.

Waar: De Zwanenhof, Retraitehuisweg 6 in Zenderen
Wanneer: zondag 26 maart 2023
Tijdstip: 11:00 – 16:30 uur
De toegang is gratis
www.boomuitvaartfestival.nl

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder