nieuws

Facultatieve
Sponsors

Leven in het zicht van de dood

25 augustus 2015

Hoe reageer je als iemand op zijn sterfbed naar zijn jas en schoenen vraagt omdat hij ‘op reis moet’? Is deze persoon in de war? Dat hoeft zeker niet, meent oud-coördinator hospice en auteur Jacinta van Harteveld: ‘Grote kans dat deze persoon zich voorbereidt op zijn laatste reis. Als je als naaste of zorgverlener dat inziet en hierop inspeelt, kun je ondersteuning bieden en zorg je ervoor dat hij of zij dit laatste proces niet alleen hoeft door te maken.’

Op dinsdag 22 september is van Harteveld te gast bij Kindt & Yarden te Vught.
Tijdens haar lezing vertelt zij hoe mensen zich in hun laatste levensdagen voorbereiden op hun naderende dood. Zij omschrijft hoe mensen zich zowel verbaal als non-verbaal uitdrukken en hoe naasten en zorgverleners hierop kunnen aansluiten. Als zij mee kunnen gaan in de belevingswereld van de stervende, zal deze zich begrepen voelen en meer durven vertellen wat hem of haar innerlijk beweegt.

Laatste reis
Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk beschrijft Van Harteveld de verschillende voortekenen van het sterven, zoals spreken in beeldentaal, intens dromen, een veranderende tijdsbeleving en de onrust voor het sterven.

Over de spreker
Jacinta van Harteveld is verpleegkundige en verplegingswetenschapper en werkte als onderzoeker, leidinggevende en docent in de zorg. Sinds 2003 is zij verbonden aan het Hospice Issoria in Leiden, eerst als coördinator, later met name inzetbaar voor rouwondersteuning en scholing. Van Harteveld biedt daarnaast ondersteuning bij rouw en geeft lezingen en trainingen op het gebied van palliatieve zorg.

Datum en locatie
Deze activiteit wordt aangeboden door Yarden en vindt plaats op 22 september in het Strandpaviljoen Vught, Boslaan 45 van 19.30 tot 21.30 uur. Vanaf 19.00 uur staat er voor bezoekers koffie en thee klaar. Bezoekers dienen zich, om teleurstelling te voorkomen, vooraf aan te melden via de website www.yarden.nl/aanmelden. Of email info@kindt-uitvaartzorg.nl. De toegang is gratis. Bel voor nadere informatie: 073-6841614

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >