nieuws

Facultatieve
Sponsors

Lespakket over rituelen rondom de dood

1 juni 2007

Met het RituelenRaadsel wil Yarden haar bijdrage leveren aan de maatschappelijke bewustwording rondom het thema de dood. Het RituelenRaadsel is bestemd voor kinderen van 10 tot 12 jaar en is vooral bedoeld om hen voor te bereiden op de dood als die zich in de toekomst in hun omgeving zal voordoen.

Vroeger was dat min of meer taboe, maar tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om kinderen actief bij een uitvaart te betrekken. De dood is immers onderdeel van het leven.
Via het lespakket gaan de leerlingen samen met hun docent op ontdekkingstocht langs verschillende overlijdens- en uitvaartrituelen en leren over de culturele en religieuze oorsprong van de rituelen.

Professor Van Asch
In het RituelenRaadsel staat het verhaal van professor Van Asch centraal. Hij heeft verschillende culturen bezocht om te zien hoe men daar omgaat met de dood en welke rituelen de diverse religies hebben. In elk onderdeel van het verhaal vertelt hij over een andere religie en bij elk onderdeel staat een lessuggestie.

RituelenMaker
Als afsluiter ontwerpen de kinderen zelf ook een eigen ritueel. Dat doen zij op de computer met de speciaal ontwikkelde RituelenMaker. Ze stellen stap voor stap een ritueel samen voor hun overleden virtuele huisdier. De kinderen ervaren zo zelf welke keuzes en beslissingen je moet maken als iemand in je naaste omgeving overlijdt. Het resultaat, hun ritueel, kunnen ze mailen naar de professor. Hij zorgt ervoor dat het op 16 september 2007 tijdens de open dag van Yarden komt te hangen in het crematorium of uitvaartcentrum in de buurt van de school. De kinderen ontvangen hiervoor een aparte uitnodiging per mail.

Een kijkje achter de schermen
Yarden wil mensen de mogelijkheid bieden een uitvaartcentrum, crematorium of begraafplaats te bezoeken. Juist als er geen directe aanleiding is. Op 16 september 2007 kan iedereen bij Yarden een kijkje achter de schermen nemen tijdens de open dag. Bijna alle Yarden-vestigingen zijn dan geopend. Op deze manier kunnen bezoekers in een informele sfeer ontdekken wat er bij een uitvaartcentrum of crematorium gebeurt en wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart.

Voor meer informatie
www.yarden.nl

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE