nieuws

Facultatieve
Sponsors

Leiderdorp wederom duurste begraafplaats

27 maart 2017


Wie een laatste rustplaats op de algemene begraafplaats in Leiderdorp wenst, zal flink in de buidel moeten tasten: een eigen graf met een huurperiode van 30 jaar kost daar € 7.909,- . Daarmee heeft de Zuid-Hollandse gemeente, evenals vorig jaar, de duurste begraafplaats van Nederland.

De goedkoopste begraafplaats ligt in het Groningse Hoogezand: daar betaalt men slechts € 740,- voor een graf 20 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Monuta naar de grafkosten van 1050 begraafplaatsen in de 388 Nederlandse gemeenten.

Grote verschillen en stijging in kosten

De kosten van een graf kunnen sterk verschillen per begraafplaats. Gemiddeld betaal je in 2017 voor een graf € 3110,-. Een behoorlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen een graf nog gemiddeld € 3.039,- kostte. Utrecht is de duurste provincie, een graf kost daar gemiddeld € 3.946,-. In Limburg betaalt men gemiddeld het minst: € 1.852,-.

De prijs van een graf wordt mede bepaald door de grondprijs van een gemeente en het onderhoud dat een graf vergt. Ook wordt de prijs van een graf beïnvloed door de stagnatie in de verkoop van graven. Het aantal crematies is de afgelopen jaren sterk toegenomen en het aantal begrafenissen dus afgenomen. Landelijk gezien ligt het percentage crematies momenteel rond de 63%.

Grafkosten per gemeente

Monuta heeft de grafkosten van bijna alle gemeenten in Nederland inzichtelijk gemaakt. Benieuwd naar de kosten in uw gemeente? Kijk dan op www.monuta.nl/grafkosten.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE