nieuws

Facultatieve
Sponsors

Kleur rouwauto verschilt per provincie

24 oktober 2008

Steeds meer Nederlanders hebben specifieke wensen over de invulling van hun uitvaart. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Monuta naar trends en behoeften rondom uitvaart. Cremeren zal in de toekomst populairder zijn dan begraven. Deze keuze blijkt provinciegebonden. Ook de voorkeurskleur van de rouwauto verschilt per provincie.

Steeds meer Nederlanders hebben specifieke wensen over de invulling van hun uitvaart. In 2006 had drie op de tien Nederlanders uitvaartwensen. In 2008 is dit gestegen naar 39%. Provincies waar geloofsovertuiging duidelijk minder invloed heeft op uitvaartwensen zijn Drenthe, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland. In Friesland, Overijssel, Zeeland en Limburg speelt het geloof een belangrijkere rol als het gaat om uitvaartwensen.
Maar liefst 64% van de ondervraagden vindt dat het bij de uitvaart schort aan creativiteit. Dit speelt met name bij Nederlanders van middelbare leeftijd. Hoe zuidelijker in Nederland, des te creatiever de uitvaarten mogen worden ingevuld. Zo is 53% van de Friezen het eens met de stelling.
Het percentage loopt op naar 61% in Overijssel, 64% in Zuid-Holland en 69% in Limburg.

Cremeren zal in de toekomst populairder zijn dan begraven. Slechts 36% kiest voor een begrafenis en bijna de helft van de Nederlanders voor een crematie. In Noord-Brabant en Limburg kiest zelfs 60% voor cremeren.
Wellicht logisch is dat mensen met een bepaalde geloofsovertuiging vaker kiezen voor begraven: Nederlands hervormd (58%), gereformeerd (78%) en moslim (90%). Mensen zonder geloofsovertuiging kiezen vaker voor cremeren (60%).

Vervoer van de overledene kan op veel manieren. Hierbij is een rouwauto het meest gangbaar. Opvallend is dat kleurvoorkeur verschilt per provincie.
Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland kiezen voor grijs. Alleen in Flevoland heeft een witte rouwauto de voorkeur. In alle andere provincies wordt gekozen voor zwart.

Elk einde is het begin van een mooie herinnering. Dat is waar Monuta voor staat. De mogelijkheden om het afscheid op eigen wijze in te vullen zijn groter dan ooit. Monuta maakt mensen hier bewust van, bestaat ruim 85 jaar en verzorgt jaarlijks meer dan 18.000 uitvaarten. Ervaring die Monuta gebruikt om een uniek afscheid mogelijk te maken. Voor iedereen die zelf idee├źn op wil doen, organiseert Monuta op 8 november een landelijke open dag.De voorkeur voor begraven of cremeren ziet er per provincie zo uit:

Begraven Cremeren
Nederland 36% 48%
Groningen 35% 48%
Friesland 47% 41%
Drenthe 30% 55%
Overijssel 43% 44%
Flevoland 26% 54%
Gelderland 39% 46%
Utrecht 37% 46%
Noord-Holland 37% 47%
Zuid-Holland 42% 41%
Zeeland 42% 40%
Noord-Brabant 24% 60%
Limburg 24% 61%

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE