Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Klaprozendag op De Nieuwe Ooster

woensdag 8 november 2023

Foto: Edwin Butter
In de Watergraafsmeer liggen op begraafplaats De Nieuwe Ooster militairen begraven uit Engeland, Polen, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Canada. Zij sneuvelden op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De omgekomen geallieerden worden hier zaterdagochtend 11 november herdacht.

Elk jaar wordt op Remembrance Day, ofwel Klaprozendag stilgestaan bij het ereveld van de 323 luchtmacht militairen. De herdenking op De Nieuwe Ooster wordt georganiseerd door The Royal Air Forces Association. Zaterdag 11 november worden officiƫle delegaties uit verschillende landen verwacht, afgevaardigden van het gemeente- en stadsdeelbestuur. Kinderen van The British School of Amsterdam en Poolse kinderen leggen bloemen tijdens de plechtigheid. Het publiek is welkom, ook na afloop wanneer in het Aulagebouw koffie wordt geschonken en bezoekers met elkaar kunnen napraten.

Foto: Edwin Butter

Het symbool van Remembrance Day is de klaproos, in het Engels: poppy. De herdenkingsplechtigheid is begonnen na de Eerste Wereldoorlog toen veel geallieerde soldaten sneuvelden in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen. Een Canadese arts schreef er een gedicht over en in Engeland werden klaprozen verkocht om geld in te zamelen voor getraumatiseerde militairen die de oorlog overleefden. De traditie van Poppy Day is na de Tweede Wereldoorlog voortgezet.

De herdenking begint zaterdag 11 november 2023 om 11.00 uur, het publiek is welkom vanaf 10.30 uur op De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder