nieuws

Facultatieve
Sponsors

Kinderen leren van olifantenverdriet

31 maart 2015

Olifanten rouwen als mensen

Afscheidsspecialist Yarden maakt de dood voor basisscholieren uit de bovenbouw bespreekbaar. Met de hulp van olifanten in de Nederlandse dierentuinen wordt de dood bespreekbaar gemaakt. Olifantenexpert Marjo Hoedemaker laat kinderen op een speelse wijze kennis maken met afscheid nemen, de dood en rouwen. De tour startte vandaag in Diergaarde Blijdorp. Yarden wil op deze manier het taboe rondom de dood doorbreken. Kinderen leren door middel van de olifantenexcursie dat de dood een onderdeel is van het leven, waar je doodgewoon over kan en mag praten.

Olifanten rouwen als mensen

Olifantenexpert Marjo Hoedemaker: ‘Olifanten zijn net als mensen groepsdieren, die in diepe rouw zijn wanneer een soortgenoot overlijdt. Ze raken hun overleden soortgenoot nog een laatste keer aan en gooien er bladeren en zand overheen, net zoals mensen rituelen hebben bij overlijden.’ Na het zien van een documentaire werd er bij het olifantenverblijf nagepraat over het gedrag van de olifant en konden de kinderen al hun vragen stellen.

Marjo Hoedemaker: ‘De dood hoeft geen taboe zijn, dat leren we van olifanten. Kinderen beleven vanuit mijn ervaring rouw heel erg puur. Zij moeten zich dus thuis of op school geborgen voelen om daarover te kunnen praten. Deze excursie draagt daar op een zeer positieve manier aan bij en ik vind het fantastisch dat ik hier samen met Yarden een bijdrage aan kan leveren.’

De dood is doodgewoon

Monique Houtzager, projectmanager bij Yarden: ‘Ieder kind komt de dood helaas vroeg of laat tegen. De dood van een huisdier iemand uit de straat of een opa of oma, of nog dichterbij een broertje of zusje of papa of mama. De dood heeft een enorme impact op het leven van een kind. Het is belangrijk dat kinderen ervaren dat het doodgewoon is om daar thuis, op school en met vriendjes en vriendinnetjes over te praten. Dat bewustzijn is de bagage die we kinderen deze dag willen meegeven. Zo zijn ze alvast wat voorbereid op het verlies wat ze in hun leven gaan tegenkomen. We worden in dit project ondersteund door Humanitas.’

Landelijk onderwijsproject

Yarden selecteerde veertien scholen voor de excursies. Na de olifanten in Diergaarde Blijdorp, krijgen binnenkort de olifanten in Dierenpark Emmen, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Burgers Zoo, Beekse Bergen en Dierenpark Amersfoort bezoek van een groot aantal basisschoolleerlingen.

Over Yarden

Yarden Uitvaartorganisatie, één van de grootste van ons land, doet méér dan alleen het verzekeren en verzorgen van uitvaarten. Vanuit Yarden Vereniging bieden wij ook een breed scala aan voorlichtings- en bewustwordingsactiviteiten, variërend van lezingen, thema- en informatiebijeenkomsten, tot film- en theatervoorstellingen en onderwijsexcursies. Met deze activiteiten, georganiseerd door onze ruim 150 vrijwilligers in het land, wil Yarden bewustwording en praten over leven, dood en afscheid bevorderen. Voor nadere informatie over deze onderwijsactiviteit zie www.yarden.nl/onderwijsproject en voor alle andere activiteiten in de regio’s, zie www.yarden.nl/agenda. Een goed afscheid helpt je verder, is ons motto.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >