nieuws

Facultatieve
Sponsors

Kenmerken en ontwikkelingen in de Amerikaanse uitvaartmarkt

22 oktober 2013


De redactie van Uitvaart.Com is ook dit jaar weer aanwezig bij de uitvaartbeurs van de Amerikaanse brancheorganisatie National Funeral Directors Association (NFDA). De beurs, die vandaag officieel van start is gegaan, vindt dit jaar plaats in Austin, Texas.

Binnenkort volgt een uitgebreid fotoverslag maar beginnen met een schets van de kenmerken en ontwikkelingen in de Amerikaanse uitvaartmarkt.

Cijfers over de Amerikaanse uitvaartindustrie

Cijfers over de Amerikaanse uitvaartindustrie

86% van alle uitvaartcentra zijn in private handen van families of individuen. De overige 14% is in handen van beursgenoteerde ondernemingen.

Gemiddeld genomen heeft een uitvaartondernemingen aangesloten bij de Amerikaanse brancheorganisatie NFDA 112 overlijdensmeldingen, 3 fulltime en 3 parttime medewerkers.

Uitvaarttrends in de Verenigde Staten

1. GROENE UITVAART
De Groene Uitvaart - Volgens het onderzoek “Study of American Attitudes Toward Ritualization and Memoralization” van de Funeral and Memorial Information Council is maar liefst 34% van de onderzochte consumenten op de hoogte van de betekenis van een groene uitvaart. Ongeacht of men op de hoogte is zou 43% van de onderzochte personen kiezen voor een groene uitvaart

Redenen om voor een groene uitvaart te kiezen zijn een toenemend bewustzijn en zorg om het leefklimaat van onze planeet. Deze zorg is terug te zien in de houding en beslissingen over beschikbare ‘groene’ producten en diensten, ook als het gaat om uitvaartgerelateerde producten en diensten.

Onder een Groene Uitvaart wordt in de Verenigde Staten verstaan:

 • De keuze om het lichaam niet te laten balsemen of slechts de balsemen met vloeistoffen die vrij zijn van formaldehyde
 • Het gebruik van biologisch afbreekbare kleding, kistkleding en kisten tijdens de uitvaart
 • Het gebruik van gerecyclede papieren producten, lokaal geteelde bloemen en organisch voedsel tijdens de condoleance
 • Gezamenlijk de auto delen bij de laatste gang naar crematorium of begraafplaats
 • Een kleine intieme herdenkingsbijeenkomst in een natuurlijke omgeving
 • Een natuurlijk of groene begrafenis in het bos

  In de meest pure vorm van groene uitvaart wordt het lichaam begraven zonder dat het is gebalsemd, in de vrije natuur. Elk lijkomhulsel of kist moet vervaardigd zijn uit biologisch afbreekbaar, niet giftig, duurzaam materiaal. Traditionele natuurstenen grafmonumenten zijn verboden. In plaats daarvan dienen platte rotsen, planten of bomen als grafmarkeerders. Sommige natuurbegraafplaatsen gebruiken GPS om de exacte locatie van een graf te markeren.


  2. ALKALISCHE HYDROLYSE (RESOMEREN)
  Alkalysiche hydrolyse (in Nederland ook wel ‘resomeren’ genoemd). Alkalische hydrolyse is een op water gebaseerd ontbindingsproces van het lichaam met behulp van chemicalieen, hitte en soms druk, om het natuurlijke ontbindingsproces te versnellen.

  Een uitvaart waarbij gekozen wordt voor resomeren is tot het moment waarop de overledene aan het zicht wordt onttrokken precies hetzelfde als bij een begrafenis of crematie. De overledene wordt vervolgens alleen in een ander type installatie geplaatst. Bij alkalische hydrolyse (resomeren) worden onder invloed van alkali (natronloog) en water de chemische verbindingen verbroken, waardoor een stoffelijk overschot tot 3% van zijn oorspronkelijke gewicht wordt gereduceerd. Je zou kunnen zeggen dat het vlees oplost in de vloeistof. Blijft over: een hoopje calciumfosfaat (minerale as) en vloeistof. Volgens de producent is dat een steriele, waterige oplossing. Het proces zou goedkoper en schoner zijn dan begraven of cremeren.

  Staten waar alkalische hydrolyse is toegestaan zijn onder meer Maine, Colorado, Minnesota, Maryland, Oregon, Kansas, Illinois en Florida.

  Reageer op dit artikel

  Reacties:


  nog geen reacties
  Uw reactie op dit artikel

 • Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

  Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

  JA NEE