nieuws

Facultatieve
Sponsors

Kap bomen begraafplaats Maastricht noodzakelijk

14 november 2013

De begraafplaats aan de Tongerseweg is een van de oudste algemene begraafplaatsen van Nederland en is gesticht in 1812. De monumentale waarde en historische betekenis voor de stad Maastricht zijn buitengewoon groot. Niet alleen wat betreft grafmonumenten, maar ook wat betreft inrichting en beplanting.

Daarom is het te betreuren dat twee grote ‘volwassen’ beuken gekapt moeten worden. Deze bomen zijn namelijk belangrijk voor het monumentale beeld van de begraafplaats.

Het betreft twee rode beuken uit circa 1910 toen de derde uitbreiding van de begraafplaats plaatsvond. Een staat bij de ererotonde, de ander nabij het grafmonument van De Stuers (obelisk). De bomen zijn aangetast door de reuzenzwam: een schimmelaantasting in de wortels van de boom waardoor het wortelgestel wordt aangetast en afsterft. Dit was goed te zien in de maand oktober aan de schimmellichamen boven de grond. Een onderzoek heeft aangetoond dat de bomen niet meer te redden zijn.

Door deze aantasting neemt de stabiliteit van de bomen af waardoor het risico van omvallen snel toeneemt. Dit risico maakt het noodzakelijk om de bomen zo snel mogelijk te kappen. Dit is gepland op 18 november aanstaande.

In het voorjaar van 2014 vindt herplant plaats. Dit in verband met het groeiseizoen.

.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Maastricht op www.uitvaart-maastricht.nl.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE