nieuws

Facultatieve
Sponsors

Joris zoekt Troost

27 november 2018


In vier afleveringen onderzoekt Joris Linssen hoe de rouw- en uitvaartcultuur de afgelopen eeuw veranderde. In Joris zoekt Troost kijkt hij Nederland en de Nederlander in het diepst van de ziel. Hoe laten we ons troosten in tijden van rouw en verdriet? De dood is van alle tijden, maar het ritueel rondom het afscheid is drastisch veranderd. Eeuwenoude tradities hebben plaatsgemaakt voor nieuwe rituelen.

Joris maakt een reis door het land en de tijd en staat stil bij iconische en dramatische gebeurtenissen. Van de Zeeuwse watersnood tot MH17-vliegramp. Van de dood van Koningin Wilhelmina, tot het afscheid van André Hazes in de Amsterdamse Arena. En wat als er geen troost is, zoals bij de dood van Anne Faber, maar alleen woede? Veel delicate vragen, die Joris voorlegt aan nabestaanden en ooggetuigen, die opvallend openhartig durven te zijn.


Presentator Joris Linssen: “Deze meeslepende zoektocht naar hoe wij Nederlanders omgaan met de dood en verdriet heeft me diep geraakt. Ik heb met bewondering, verbazing en ontroering gekeken naar nieuwe maar ook heel oude rituelen. Zoals op Vlieland, waar eilanders elkaar begraven. En daarmee staan in de traditie van hun voorouders.”

Het programma Joris zoekt Troost bevat tekstbijdragen van Dichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin.

Joris zoekt Troost, een 4-delige geschiedenisreeks, te zien vanaf donderdag 29 november om 20.25 uur op NPO 2.

Reageer op dit artikel

Reacties:


29 november 2018 om 21:12

J. M. Donk

Bij de aflevering van vanavond miste is opnieuw Michael Poyé, vermoord bij station Hilversum. Hij lijkt bijna vergeten te zijn. Standbeeld voor het station Hilversum Tolerance


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE