nieuws

Facultatieve
Sponsors

Je nabestaanden financieel verzorgd achterlaten: zo bereid je dit voor

10 maart 2020

Wil jij dat je nabestaanden financieel verzorgd achterblijven? Er zijn verschillende manieren om daarvoor te zorgen. Vroegtijdig overlijden kan iedereen overkomen. Als je geen financiële maatregelen hebt getroffen voor je nabestaanden leidt dat mogelijk tot problemen. Die zijn te voorkomen als je genoeg spaargeld achter de hand hebt. Dat heeft echter niet iedereen, maar daar is wel een oplossing voor. Een overlijdensrisicoverzekering voorziet namelijk in de mogelijkheid om je nabestaanden financieel verzorgd achter te laten.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een polis met een verzekerd bedrag dat tot uitkering komt bij vroegtijdig overlijden. De verzekering heeft daarom een bepaalde looptijd. Kom je tijdens de looptijd te overlijden dan keert de polis het verzekerde bedrag uit. Je bepaalt zelf vooraf hoe hoog dat bedrag moet zijn. Om het verzekerde bedrag te bepalen, houd je rekening met de financiële situatie voor je nabestaanden na je overlijden. Verder heb je bij een overlijdensrisicoverzekering de keuze tussen het type verzekering en de looptijd. Deze polis is overigens niet te vergelijken met een overlijdensverzekering of uitvaartverzekering. Die is uitsluitend bestemd om de uitvaartkosten te dekken. Heb je die ook nog niet? Dan is het aan te raden om deze ook nog af te sluiten.

Drie typen verzekeringen

Je hebt de keuze uit verschillende overlijdensrisicoverzekeringen. Bijvoorbeeld voor een gelijkblijvende polis, lineair dalende polis en annuïtair dalende verzekering. Het verzekerd bedrag blijft tijdens de looptijd hetzelfde bij een gelijkblijvende polis. Kies je voor een lineair dalende polis? In dat geval gaat er ieder jaar een vast bedrag van het verzekerd bedrag af. Bij een annuïtair dalende ORV is er sprake van een jaarlijkse daling met een bepaald percentage.

In deze situaties is het afsluiten van een nabestaandenverzekering verstandig

De ORV staat ook wel bekend als nabestaandenverzekering. Er zijn verschillende situaties denkbaar, waarin het zinvol is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het is bijvoorbeeld heel gangbaar om de overlijdensrisicopolis te koppelen aan een hypotheek. Op die manier blijven je nabestaanden in staat om de hypotheek van je koopwoning door te betalen. Jouw inkomen valt na het overlijden weg en de hypotheeklasten zijn dan met de uitkering van het verzekerd bedrag te betalen. Zo hoeft je partner of je gezin het huis niet te verlaten.

Een andere vergelijkbare situatie is de koppeling van ORV aan een huurhuis. Je nabestaanden betalen dan met de uitkering van de verzekering de woonlasten financieel onbezorgd door. Wil je het gewoon financieel goed geregeld hebben voor je gezin na je overlijden? Dat is natuurlijk een prima reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Er is dan genoeg geld voor je gezin om op vakantie te gaan of om je kinderen te laten studeren. Opgroeiende kinderen kosten geld en misschien is je partner niet in staat om alle lasten financieel zelfstandig te dragen.

Kosten ORV

Een overlijdensrisicoverzekering hoeft niet veel te kosten. Het is al mogelijk om voor enkele euro´s per maand een polis af te sluiten. Je leeftijd en het gewenste verzekerde bedrag hebben invloed op de ORV kosten. Rook je niet? Dan krijg je meestal een korting.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >