nieuws

Facultatieve
Sponsors

Japans bezoek in Nederlands crematorium

Vernieuwde DELA vestigingen genieten wereldwijd aandacht

16 april 2007

Eindhoven 13 april 2007 - Aanstaande woensdag 18 april zal een delegatie van veertig Japanners een bezoek brengen aan de DELA-vestiging crematorium De Maaslanden in Nieuwkuijk. De Japanners maken deel uit van een gezelschap van totaal 320 Japanners die in april en mei een kijkje nemen in DELA's vernieuwde crematoria. De Japanners zijn allen werkzaam bij het Japanse bedrijf Bellco dat zowel uitvaarten als bruiloften organiseert.

De Japanse delegatie komt naar Nederland om te horen en te zien hoe DELA uitvaarten verzorgt. DELA heeft de laatste jaren enorm geïnnoveerd. Een groot aantal uitvaartcentra en crematoria hebben een restyling ondergaan. In plaats van functionaliteit stralen ze nu vooral een warme sfeer en toegankelijkheid uit.

Martin Kersbergen van DELA: “Met name het kleurrijke concept van onze vestigingen trekt aandacht. Kennelijk wereldwijd. En dat is leuk om te zien. Met alle vernieuwingen zorgt DELA voor een mooie, warme uitvaartdienst. Mensen kunnen nu hun verdriet in een warme omgeving uiten. Het is belangrijk dat nabestaanden mooie herinneringen overhouden aan het afscheid.”

Minder dan 1% van de Japanners laat zich begraven

In Japan kent men andere uitvaartrituelen dan in Nederland. De dood is daar bijvoorbeeld veel meer een onderdeel van het leven. Dit komt door de religie, het Boeddhisme en shintoisme. Een ander groot verschil met Nederland is dat bijna iedere Japanner zich laat cremeren. Minder dan 1% van de Japanners laat zich begraven. Dit komt vooral omdat er in Japan geen plek te vinden is om te begraven, er is gewoon geen ruimte.

Japanse interesse voor audiovisuele middelen

Het Japanse bedrijf volgt nauwlettend de vernieuwingen op gebied van uitvaart en uitvaartrituelen. Vanuit de Japanse delegatie is ook veel interesse voor audiovisuele middelen die het mogelijk maken vanaf een afstand de uitvaart te volgen, stelt Kersbergen. “Zo kunnen nabestaanden via een live internetverbinding toch de uitvaartdienst meemaken. In Japan, waar afstanden natuurlijk veel groter zijn dan hier, kunnen nieuwe audiovisuele middelen uitkomst bieden.” Maar, voor DELA staat de ontmoeting ook in teken van kennisuitwisseling. “Voor ons en onze medewerkers is het interessant om te horen hoe Japanners de uitvaart beleven en welke uitvaartrituelen men in Japan kent. Wellicht kunnen we elkaar hierin inspireren”, aldus Kersbergen.

Het programma:

18.00 uur Ontvangst koffie/thee/drankje

18.30 - 19.30 uur Presentaties in aula: incl. audiovisuele mogelijkheden

19.30 - 20.30 uur Rondleidingen

20.30 uur Aanvang (buffet) diner

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >