nieuws

Facultatieve
Sponsors

Jaarlijks uitvaartonderzoek wijst uit: Zwarte kleding bij uitvaart steeds minder gangbaar

15 oktober 2009

Almere, 15 oktober 2009 ­ Nederlanders denken over het algemeen nog steeds behoorlijk traditioneel over hun uitvaart. Koffie met cake blijft voor veel mensen nog steeds favoriet, maar steeds vaker kiest men voor alternatieve catering, zoals een borrel met bitterballen of een High Tea. De traditionele zwarte kleding voor bezoekers wordt steeds minder gangbaar. Voor 68% van de Nederlanders maakt het helemaal niets uit hoe bezoekers gekleed gaan. Opmerkelijk is dat evenveel mensen in een bakfiets naar hun laatste rustplaats vervoerd willen worden als in een rouwkoets. Dat blijkt uit het Uitvaartwensenonderzoek 2009 dat Yarden Uitvaartorganisatie heeft laten uitvoeren onder bijna 900 Nederlanders van 16 jaar en ouder.

Monique Brouwer, woordvoerder Yarden: 'Wij doen dit onderzoek voor het tweede jaar en wij zien dat de uitvaartwensen van de Nederlanders langzaam maar zeker veranderen. Bestaande tradities en rituelen worden vaker losgelaten en maken plaats voor een veel persoonlijker invulling. Veel mensen denken wel eens na over hun dood en ook over hun uitvaart. Vaak doen zij dat, omdat zij hun uitvaart uit respect voor de nabestaanden goed geregeld willen hebben. Tegelijkertijd laat 20% van de Nederlanders zijn uitvaart volledig aan de nabestaanden over. Het komt dus nog steeds vaak voor dat nabestaanden plotseling voor de taak staan om een uitvaart te organiseren die recht doet aan het leven van de overledene. Daarom blijven we mensen er op aanspreken om na te denken over hun eigen uitvaart. Want ieder mens is uniek en dat zou ook voor de uitvaart moeten gelden.'

Jongeren versus Ouderen
Boven de dertig jaar gaan mensen vaker nadenken over hun uitvaart. Jongeren blijken vaak een conservatief of zelfs 'romantisch' beeld te hebben bij een uitvaart. Zij kiezen er vaker voor begraven te worden, terwijl oudere mensen vaker gecremeerd willen worden. Ook kiezen jonge mensen (< 30) vaak voor een traditionelere uitvaart waarbij bezoekers in het zwart gekleed gaan. Oudere mensen (> 30) laten de bezoekers vaak volledig vrij in hoe zij gekleed willen gaan. Jonge mensen tot 30 jaar schatten de kosten van een gemiddelde uitvaart doorgaans te laag in: 34% van de jongeren schat de gemiddelde kosten tussen de € 2.500 en € 5.000,-, -, terwijl oudere mensen de kosten reëler inschatten tussen € 5.000,- tot € 7.500,-. Monique Brouwer: 'Jongeren hebben over het algemeen een minder concreet beeld over hun uitvaart dan ouderen en daardoor ook over de kosten. Als deze ideeën ontstaan, worden de kosten ook inzichtelijker. De werkelijke kosten van een uitvaart liggen rond de € 8.000,-.'

Marco Borsato blijft zeer populair
Meer dan een kwart van de Nederlanders heeft een specifiek nummer dat onmisbaar is op zijn of haar uitvaart. Opvallend vaak gaat het dan om een nummer van Marco Borsato. Vooral Afscheid nemen bestaat niet scoort hoog. Uit het onderzoek kwam ook een uitgesproken mening over wat zij juist niet willen laten horen tijdens de uitvaart. Harde (hardcore of hard rock) muziek (11%), Nederlandse muziek (9%), Mieke Telkamp (7%) en André Hazes (6%).

Yarden
Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie, die uitvaartverzorging, verzekeringen en voorlichting aanbiedt. Yarden telt bijna 1 miljoen leden. De ambitie van Yarden is helder, dé uitvaartorganisatie van Nederland zijn. Maximale persoonlijke aandacht voor iedere afzonderlijke klant en elke individuele wens is daarbij het vaste uitgangspunt. Niet voor niets is het motto van Yarden 'Iedere uitvaart uniek'. Door uitvaartwensen centraal te stellen wil Yarden dat mensen zich bewust worden van hun wensen ­ en dat ze deze gaan vastleggen. Immers hierdoor kan een uitvaart worden uitgevoerd zoals de klant dat wil. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun nabestaanden. Yarden weet uit ervaring dat een uitvaart een unieke en bij de overledene passende gebeurtenis dient te zijn zodat dit een positieve bijdrage levert aan de rouwverwerking.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >