nieuws

Facultatieve
Sponsors

Inventarisatierapport begraafplaatsen van Scheemda overhandigd

13 oktober 2008


Op 7, 8 en 9 mei hebben leden van de vereniging De Terebinth in opdracht van de gemeente Scheemda de begraafplaatsen, die onder hun verantwoording vallen geïnventariseerd. 3 dagen lang hebben 4 personen op de begraafplaatsen van Nieuw Scheemda, Midwolda, Oostwold, Nieuwwolda en Scheemda de graven in deze gemeente bekeken en notitie gemaakt welke graven het bewaren waard zijn. Dat waren niet alleen de graven met rijke symboliek van de bovenklasse maar ook de graven van minderbedeelden die door hun eenvoud, door zelfwerkzaamheid of door hun bijzondere teksten het waard zijn om te bewaard te worden voor het nageslacht.

Tevens werd aanbevolen ernstig beschadigde graven of delen ervan, die niet meer of alleen met veel kosten te repareren waren, te verwijderen.

Een belangrijke aanbeveling was ook om enkele gedeeltes van de begraafplaatsen te Scheemda en Midwolda in zijn geheel als gemeentelijk monument aan te doen merken.

Ook het ‘groen kreeg de aandacht’. Op sommige plaatsen kunnen de begraafplaatsen best wat groener. Aan de andere kant is aanbevolen is de te groot geworden exotische coniferen op de historische gedeeltes van de begraafplaatsen te verwijderen.

Het uitgebreide rapport is verlucht met foto’s , die duidelijk aangeven hoe de situatie is. Ook is een cd met nog een groot aantal illustratieve foto’s aan het rapport toegevoegd. In een afzonderlijke bijlage zijn een groot aantal bijzondere grafschriften op grafteksten opgenomen.

De gemeente heeft het verslag in dank aangenomen.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE