Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Huisdier heeft onzekere toekomst na overlijden baasje

Ruim 93% huisdiereigenaren heeft niks vastgelegd over lot huisdier, derde denkt hier niet over na

donderdag 6 maart 2013

Huisdieren gaan een ongewisse toekomst tegemoet wanneer hun baasje overlijdt. Dit blijkt uit onderzoek van Nuvema Uitvaartverzekeringen. Slechts 7% van de huisdiereigenaren heeft op papier staan wat er met Fikkie, Felix of Flappie moet gebeuren wanneer zij zelf overlijden. Voor de helft van de huisdieren geldt dat hun baasje hier niet over na heeft gedacht of de nabestaanden met deze beslissing opzadelt. Een deel van de huisdiereigenaren heeft wel iets afgesproken, maar dit niet vastgelegd. Hierdoor is het allerminst zeker dat hun huisdier goede opvang krijgt.

“Vooral voor huisdiereigenaren die alleen wonen is het erg belangrijk dat zij aangeven wat er met hun huisdier moet gebeuren na hun dood.”, aldus Emile de Jong, directeur van Nuvema. “ We merken als uitvaartverzekeraar wel vaker dat mensen vooral emotionele beslissingen omtrent hun eigen sterven uitstellen of afschuiven. Maar als je hier ideeën over hebt, zul je ze toch goed moeten vastleggen. Hier probeert Nuvema in te ondersteunen.” .

Huisdiertestament

Veel huisdieren moeten maar zien wat er met ze gebeurt wanneer hun baasje komt te overlijden. In een derde van de gevallen heeft hun eigenaar hier niet over nagedacht. Bij nog eens ruim 20% wordt de keuze aan nabestaanden overgelaten. Ongeveer 40% van de huisdieren krijgt opvang van familie, vrienden of bekenden, maar dit is in veel gevallen niet op papier gezet. Hierdoor kunnen misverstanden ontstaan of weten nabestaanden ook niet wat ze moeten doen met een achtergebleven huisdier. Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren (SLHH) zorgt voor herplaatsing van huisdieren van overleden en zieke mensen. Gert de Weerd van SLHH: “Wij merken ook dat veel mensen niet aangeven wat er met een huisdier moet gebeuren wanneer zij zelf overlijden. Wij krijgen vooral nabestaanden die zich geen raad weten met een achtergebleven huisdier. Ook komt het wel eens voor dat er iets mondeling is beloofd, maar dat de belofte alsnog wordt gebroken.”

Lot katten onzekerder dan lot knaagdieren

Door de bank genomen zitten er geen hele grote verschillen tussen de verschillende diersoorten. Honden komen er het beste vanaf. Voor meer dan de helft is wel iets (mondeling) geregeld. Reptieleigenaren denken het meest na over de toekomst van hun dier. Slechts voor 21% van de reptielen geldt dat dit niet is gebeurd. Echter laten hun eigenaren de keuze voor deze, toch vaak moeilijk te onderhouden, dieren in de helft van de gevallen over aan nabestaanden. Opvallend is dat katten een meer onzekere toekomst tegemoet gaan dan knaagdieren en vogels. Slechts voor 44% van de katten is een plan bedacht. Voor knaagdieren is dit 45% en voor vogels 49%.

Zoek andere huisdiereigenaren

Baasjes die iets willen regelen voor hun huisdier, doen er verstandig aan om andere huisdiereigenaren op te zoeken. Driekwart van de mensen die al een huisdier hebben zijn bereid om een huisdier van een overleden bekende over te nemen. Van de personen die geen huisdier hebben, zit bijna tweederde hier niet op te wachten. Ook kunnen huisdiereigenaren van tevoren iets regelen bij dierenorganisaties, zoals het SLHH. Op Uitvaart.nl vindt u meer over het herplaatsen van huisdieren.

Over Nuvema Uitvaartverzekering

Nuvema Uitvaartverzekering bestaat sinds 1949 en heeft ruim 300.000 klanten in heel Nederland. Door het persoonlijke advies van de 75 vertegenwoordigers en de nauwe contacten met 300 lokale uitvaartverzorgers is de uitvaartverzekering van Nuvema op maat gemaakt en daardoor volledig passend bij de uitvaartwensen.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder