nieuws

Facultatieve
Sponsors

‘Huilen mag, lachen ook’ taboedoorbrekend

KINDERVOORSTELLING WINT EERSTE YARDEN PRIJS

14 november 2006


Op dinsdag 14 november heeft theaterproducties Marij van den Heuvel de Yarden Prijs 2006 gewonnen. Tijdens het Uitvaartgala van Sdu Uitgevers overhandigde het hoofdbestuur van Yarden Vereniging de oorkonde en een cheque van 25.000 euro. Tijdens de uitreiking - in Kasteel Oud Wassenaar te Wassenaar - werd een scène uit de kindervoorstelling ‘Huilen mag, lachen ook’ opgevoerd voor de aanwezigen. De vakjury bestond uit Paul Schnabel (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau), Manu Keirse (directeur Academisch Ziekenhuis Leuven) en Herman de Mönnink (verliescounseler/psycholoog). De jury bestempelde de kindervoorstelling als vernieuwend, zeer uitzonderlijk, een grote doelgroep aansprekend en bijdragend aan maatschappelijk bewustwording. Afscheid nemen hoort bij het leven; bijkomende emoties uiten zich door huilen, maar lachen mag ook. Met de voorstelling worden vele lagen van de bevolking bereikt; kinderen, ouders, begeleiders, leerkrachten.

Taboes
De uitgangspunten van de Yarden Prijs zijn: het onder de aandacht brengen van een onderwerp rond de uitvaart bij een grote groep mensen en een vernieuwende maatschappelijke bewustwording. Het hoofdbestuur van Yarden Vereniging is van mening dat de voorstelling vele jongeren en volwassenen op een positieve manier aan het denken zet over afscheid en dood. De voorstelling maakt taboes en angsten rond het thema op een bewuste en eerlijke manier bespreekbaar. ‘Huilen mag, lachen ook’ trok in de afgelopen jaren een rechtstreeks publiek van circa 4.500 mensen. De twee andere genomineerden voor de Yarden Prijs waren de Faculteit der Medische Wetenschappen van Rijksuniversiteit Groningen en het wereldwijde vrijwilligersproject ‘Remember me when I'm gone’. Tijdens het Uitvaartgala werd onder leiding van Gijs Wanders gedebatteerd over professionalisering van de branche en thanatopraxie, een conserveringsmethode die mogelijk in 2007 in Nederland wettelijk wordt toegestaan.

Yarden
Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie die verzekeringen en verzorging aanbiedt. Yarden telt circa 870.000 verzekerden, beschikt over 18 crematoria, 45 uitvaartcentra en is betrokken bij ruim 36.000 crematies en uitvaarten per jaar.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >