Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Honderd jaar crematorium Westerveld

donderdag 24 juni 2013

Honderd jaar geleden bouwde de Koninklijke Facultatieve in ons land het eerste crematorium: Westerveld in Driehuis (gemeente Velsen). Een mijlpaal in de funeraire geschiedenis van Nederland. Een jaar later, in april 1914 vond hier de crematie plaats van dr. C.J. Vaillant. En ook dát was een mijlpaal. Het was immers de eerste crematie in Nederland.

“Bij haar honderdjarig bestaan, stond Westerveld begin deze maand uitgebreid stil met onder meer een indrukwekkend Concerto in Memoriam dat bezocht werd door ruim 5.200 mensen en waarbij ook Minister-President Mark Rutte aanwezig was,” vertelt Jaap Blaak, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). “Naar aanleiding van dit jubileum is een schitterend boek en een prachtige cd uitgebracht. Westerveld staat aan het begin van de historie van cremeren in Nederland. Het gebouw is nog altijd indrukwekkend en het is terecht dat het tot Rijksmonument is verklaard. Dat de Minister-President en de Burgemeester van Velsen aanwezig waren op deze bijzondere dag zegt wel iets over de acceptatie van crematie in Nederland. Namens alle leden van de LVC wil ik Westerveld van harte gelukwensen met het 100-jarig bestaan en complimenteren met de voortrekkersrol die door Westerveld wordt gespeeld.”

Landelijke Vereniging van Crematoria

De LVC – een zogenaamde ‘brancheorganisatie’ - werd in 1988 opgericht. Er waren in ons land toen 32 crematoria die samen ruim 51.000 crematies verzorgden. Zo’n 40% van alle overledenen werd in die tijd gecremeerd. Het aantal crematoria in ons land is sinds 1988 ruim verdubbeld. In 2003 werden in ons land voor het eerst meer overledenen gecremeerd dan begraven. Vorig jaar lag het crematiepercentage rond de 60%. Binnen de LVC worden onderwerpen aan de orde gesteld die voor de branche als geheel van belang zijn. Er wordt informatie uitgewisseld over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van rouwverwerking, dienstverlening, wetgeving en techniek. In veel gevallen treedt de LVC op als ‘spreekbuis’ van de crematoria in de richting van bijvoorbeeld overheid en pers. Ook bij wetenschappelijk onderzoek wordt de LVC betrokken. In 2014, wanneer het 100 jaar geleden is dat de eerste persoon in Nederland werd gecremeerd, zal hieraan door de LVC uitgebreid aandacht worden besteed.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder