nieuws

Facultatieve
Sponsors

HET LEVEN GAAT DOOR!

Hersenen en bewustzijn in een bijna dood ervaring

6 maart 2008

Woensdag 19 maart houdt de Stichting Merkawah een lezing over Bijna Dood Ervaring (BDE). Een lezing over een uniek onderzoek naar de continuïteit van ons bewustzijn, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar bijna dood ervaringen (BDE) na een hartstilstand.

Een Bijna Dood Ervaring (BDE) is de herinnering van alle indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand met specifieke elementen, zoals het ervaren van een tunnel, het licht, een levenspanorama, het ontmoeten van overleden dierbaren of het waarnemen van je eigen reanimatie. Deze bijzondere bewustzijnstoestand kan optreden tijdens een hartstilstand, tijdens een periode van klinisch dood, maar ook bij andere kritieke medische situaties zoals bij een ernstige ziekte zoals shock, bij een hersenbeschadiging met coma t.g.v. een verkeersongeluk of hersenbloeding, bij een bijna verdrinking of tijdens een stervensproces. Deze ervaring is transformatief, de angst voor de dood verdwijnt en ook het levensinzicht verandert, vooral liefde en compassie naar jezelf, naar anderen en de natuur worden belangrijk.

Het onderzoek naar BDE confronteert ons met de beperkingen van de medische inzichten over ons bewustzijn en herinneringen in relatie met de hersenen. Want hoe is het mogelijk dat mensen een helder bewustzijn kunnen ervaren, met herinneringen vanaf de vroegste jeugd, met helder nadenken, met emoties, met gevoel van zelf identiteit en soms met een vorm van waarneming buiten en boven het lichaam, op het moment dat de hersenen (tijdelijk) niet meer functioneren, met een vlak EEG? Is het bewustzijn het product van de hersenfunctie of zijn de hersenen een soort ontvangstapparaat voor het bewustzijn?
Er zal na de lezing een video (DVD) worden vertoond, waarin mensen uitvoerig vertellen over hun BDE en de gevolgen. Er zal voldoende ruimte zijn voor discussie.


Waar en wanneer?
Woensdag 19 maart in de zaal van Yarden Uitvaartcentrum Berkeloord,Rijksstraatweg 75 7231 AC Warnsveld.. Aanvang lezing 20.00 uur. De toegang is gratis. Iedereen die zich wil laten informeren en/of van gedachten wil wisselen over dit onderwerp is van harte welkom.

Voor aanmelden en/of informatie kunt u bellen met Yarden Uitvaartcentra Berkeloord 0314 345774 of met Jan Plasman, vrijwilliger Yarden Vereniging Gelderland, telefoon 0575.562490.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE