nieuws

Facultatieve
Sponsors

Het Doorleefboek voor kinderen in rouw

18 september 2018

Waarom een Doorleefboek

Ellen Dreezens, psycholoog en gespecialiseerd in rouw en verlies, is auteur van het vandaag verschenen ‘Doorleefboek’. Het Doorleefboek is een hulpboek voor kinderen op de basisschool die te maken hebben met rouw. Uniek aan dit boek is dat het geschreven is voor kinderen én hun ouder(s) of hulp-volwassene. De kinderen gaan stap voor stap aan de slag met thema’s en oefeningen die over rouw gaan. Het boek voor de volwassene heet het Meeleefboek en is bij het Doorleefboek inbegrepen.

Waarom een Doorleefboek

“Een verliessituatie, zoals dood, scheiding of verhuizen, kan heel aangrijpend zijn voor een kind. Je kunt dan gevoelens van rouw en verlies ervaren. Ook voor de volwassenen die dit kind proberen te helpen, is het een intensieve tijd. Speciaal voor hen samen schrijf ik dit Doorleefboek en Meeleefboek”, zegt Ellen Dreezens, die op jonge leeftijd al geconfronteerd werd met ingrijpend verlies. “Ik weet zeker dat ikzelf en mijn omgeving heel veel gehad zouden hebben aan dit boek. Het had onze rouw een stuk makkelijker en beter verwerkbaar gemaakt. Daarom vind ik dat het zó ontzettend tijd wordt dat dit boek er komt voor alle kinderen die iets verdrietigs meemaken.”

Een fijn boek over een zwaarder levensthema

In het Doorleefboek gaan kinderen samen met 4 dierenvrienden aan de slag met de verschillende thema’s binnen rouw. Met bijbehorende vragen als: “Waarom gebeurt me dit? Ligt dit aan mij? Hoe moet ik hiermee omgaan?” En emoties als woede, boosheid, verwarring, verdriet, angst en teleurstelling. Zo is er Pingo de pinguïn, die eenzaam is omdat hij zijn ei verloren is. Barra de aap, wiens moeder dood is, wat haar vreselijk boos maakt. Lichtes de lichtvis, die zich enorm schuldig voelt omdat hij per ongeluk een vis opat en Mimuis die zich vreselijk schaamt voor haar korte staart. Allemaal herkenbare voorbeelden van dierenvrienden die dit beladen onderwerp op een fijne manier bespreekbaar maken.
Bij het Doorleefboek inbegrepen is het Meeleefboek, bestemd voor de hulp-volwassene die het kind begeleidt. Kinderen in een moeilijke situatie die zo worden bijgestaan blijken veel beter bestand te zijn tegen de moeilijkheden die ze in hun latere leven tegenkomen. Volwassenen (leerkrachten, familieleden, vrienden) willen een rouwend kind in hun omgeving vaak graag helpen, maar weten niet hoe. Hoe weet je wat een kind nodig heeft? Hoe open je een gesprek? Kun je schade aanrichten door fouten te maken? Het Meeleefboek biedt al deze informatie.

Over Ellen Dreezens

Ellen is psycholoog en coach met als specialisatie rouw en verlies bij kinderen en volwassenen. Ze maakt theater, danst en doceert. Samen met 2 konijnen en haar man woont ze in hartje Den Bosch.
Ellen werkt graag met mensen te maken hebben met rouw en verlies. Je kunt op allerlei manieren verlies ervaren: in je werk, je toekomstplan, je gezondheid, je relatie of door het overlijden van dierbaren. Ellen heeft vooral een speciaal plekje in haar hart voor kinderen op de basisschool die met ingrijpend verlies te maken hebben. Ze wil een voortrekker zijn in het zorgen voor goede hulp voor deze kinderen en de volwassenen om hen heen. Het Doorleefboek is hier een eerste prachtige voorbeeld van.
Het doorleefboek van Ellen Dreezens is een uitgave van Publicatiebureau In de Wolken.

Het boek is te koop via www.in-de-wolken.nl en bij de boekhandel.

Prijs: € 29,50 (pakket van 2 boeken: het Doorleefboek en het Meeleefboek)

Paper cover, ISBN 9789077179291

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >