nieuws

Facultatieve
Sponsors

Herstel grafmonumenten tot gedenkwaardige plekken

Grafsteenrestauratie

4 april 2024


Nadat uw dierbare een rustplek heeft gekregen, wilt u deze plek in goede staat houden. U kunt regelmatig langs gaan en bijvoorbeeld groene aanslag weghalen. Zo blijft de rustplaats een eervolle herdenkingsplaats.

Op lange termijn kan het zijn dat het monument verweert en misschien verzakt. Wilt u een grafsteen kopen, let u ook goed op of de verkoper een grafsteenrestauratie aanbiedt.

Wat valt onder restauratie?

Een rustplaats van uw dierbare is een plek die u koestert. Wanneer deze plek na een tijdje aan onderhoud toe is, kunt u zelf al veel doen, mocht u dat willen. Denk aan planten snoeien, zand en aanslag verwijderen. Als een grafsteen langere tijd staat kan het zijn dat er iets meer inspanning nodig is om het natuursteen in goede conditie te houden. Ook monumenten gemaakt van ander materiaal kunnen gaan verweren. Denk aan slijtage van letters, verkleuringen, voegen die bijgewerkt moeten worden of een verzakt monument.

Restauratie uit handen geven

Het kan prettig zijn om grotere renovatie- of onderhoudsklussen uit handen te geven. Het materiaal van de grafsteen is bepalend voor het type onderhoud dat er gepleegd wordt. De letters kunnen opnieuw worden gegraveerd of worden voorzien van een nieuw laagje verf, de steen weer rechtzetten, onderdelen vervangen, renoveren en de oorspronkelijke kleur van het grafmonument terugbrengen.

Werkzaamheden grafsteenrestauratie

1. Letters opnieuw verven
2. Letters opnieuw graveren
3. Onderdelen vervangen of renoveren
4. Kleur herstellen
5. Verzakking herstellen
6. Grafsteen schoonmaken
7. Bladeren weghalen

Onderhoud

Periodiek zorg dragen voor een monument behoudt zijn staat en voorkomt de noodzaak voor ingrijpende restauraties. Mocht u niet in staat zijn om het onderhoud zelf te verrichten, dan is dit geen hindernis. Een team van deskundigen kan op vooraf vastgestelde momenten zorgen voor de reiniging van het monument. Dit stelt u in staat om zorgeloos het graf te bezoeken, wetende dat het in goede handen is. Bijkomend voordeel is dat dit team vroegtijdig eventuele verzakkingen of schade kan opmerken. Hierdoor kunnen kleine reparaties onmiddellijk worden aangepakt, wat verdere schade in de toekomst helpt voorkomen.

Grafsteen aanpassen

Het gebeurt dat nabestaanden behoefte hebben aan het aanpassen van een grafsteen, bijvoorbeeld door het toevoegen van een extra inscriptie of andere materialen aan het grafmonument. Het is belangrijk om samen te kijken naar wat mogelijk is, met aandacht voor persoonlijke wensen. Dit zorgt ervoor dat de herinnering aan een dierbare op een passende wijze wordt geƫerd en de gedenkplaats een bron van troost kan zijn tijdens het rouwproces.

Contact opnemen

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie over restauratie of onderhoud van een monument? Bel ons gerust via 058-2130180. Wilt u een kijkje nemen tussen de nieuwe grafstenen van Hutting Natuursteen? Neem dan een kijkje op onze website.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >